Medie: Mistænkt i Hedegaardsag løsladt før IS-udveksling

En 27-årig hovedmistænkt for drabsforsøg på islamkritikeren Lars Hedegaard er ifølge et tyrkisk medie blevet løsladt to måneder før, at en fangeudveksling mellem Tyrkiet og den militante islamistiske gruppe Islamisk Stat, IS, angiveligt fandt sted.

Det erfarer det tyrkiske medie Hürriyet uden dog at angive, hvilke kilder de har oplysningen fra.

Den 27-årig mand blev ifølge mediets oplysninger anholdt 24. april i Atatürk lufthavn i Istanbul.

Politiet henvendte sig angiveligt til det tyrkiske Justitsministerium, som sagde, at den 27-årige maksimalt kunne tilbageholdes i 40 dage på "linje med europæiske konventioner", skriver Hürriyet.

De tyrkiske myndigheder fandt et falsk syrisk pas på den 27-årige, og de begyndte derfor en retssag. Passet var dog ifølge en ekspert af så dårlig kvalitet, at det ikke kunne bruges som et falsk dokument. En dommer frikendte derfor den 27-årige 8. juli ifølge det tyrkiske medie.

Det tyrkiske medie skriver kun, hvilken dag, at den 27-årige blev frikendt. Det er uvist, om han også blev løsladt denne dag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der er til EU-topmøde i Bruxelles, ønsker ikke at sige, om de nye oplysninger har betydning for regeringens vurdering af sagen.

- Jeg kan ikke kommentere den sag. Jeg har ikke tilstrækkelige oplysninger, og jeg vil ikke kommentere på spekulationer, siger Thorning på et pressemøde i Bruxelles.

Der har været spekulationer fremme om, at danskeren var en del af en fangeudveksling mellem Tyrkiet og Islamisk Stat 20. september, hvor omkring 50 tyrkiske gidsler blev frigivet. Angiveligt i bytte for 50 IS-krigere, som gruppe i Syrien frigav.

Der har været forlydender fremme, om at Tyrkiet også frigav IS-fanger fra tyrkiske fængslet, men det er ikke officielt bekræftet.

En talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium har tidligere forklaret, at den drabsmistænkte danske statsborger var klar til at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark, men efter en appel fra den mistænktes forsvarer besluttede en tyrkisk domstol at løslade ham.

Der er ifølge det tyrkiske medie intet, der officielt tyder på, at den 27-årige har forladt Tyrkiet.

Ifølge lektor ved Københavns Universitet og specialist i tyrkiske forhold Daniella Kuzmanovic er der er ingen grund til at betvivle mediet. Hun siger, at avisen, som er semi-regeringskritisk, ikke umiddelbart har nogen grund til at bringe halve sandheder.

- Hovedspørgsmålet er, hvordan det kan så lang tid at finde ud af, siger hun.

Attentatforsøget mod Lars Hedegaard skete 5. februar sidste år ude foran forfatterens hjem på Frederiksberg i København.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip