Medie: Norsk politi frygter terrorangreb på mandag

I Norge frygter Politiets Sikkerhedstjeneste, PST, at landet vil blive ramt af et terrorangreb på mandag, den 28. juli.

Det bekræfter flere uafhængige anonyme kilder, som norsk TV2 har snakket med, dagen efter at efterretningstjenesten advarede om en konkret terrortrussel mod Norge.

I en trusselvurdering, som PST har udarbejdet, nævnes den muslimske højtid Eid, der afslutter fastemåneden ramadanen, specifikt som dagen, hvor et muligt terrorangreb mod Norge kan ske. I år falder højtiden den 28. juli.

PST ønsker hverken at be- eller afkræfte oplysningerne.

Fagdirektør i PST's analyseafdeling, Jon Fitje Hoffmann, sagde tidligere fredag, at en gruppe personer er rejst fra Syrien med mål om at gennemføre et terrorangreb i Vesten.

- Vi arbejder på at afklare og verificere informationen, men vi mener, at troværdigheden i oplysningerne er styrket, siger han.

Politiets Sikkerhedstjeneste har ikke givet nogen oplysninger om, hvor personerne fra Syrien befinder sig nu.

Hvis det er norske indbyggere, der har været i Syrien for at kæmpe, kan de formentlig genkendes af norsk politi, men det bliver vanskeligt at stoppe dem, hvis de ikke er fra Norge, siger forfatter og jihad-ekspert Lars Akerhaug til nyhedsbureauet NTB.

- PST har overblik over mange af de nordmænd, som er draget i krig i Syrien. Men hvis de er udenlandske statsborgere, er det vanskeligt at vide, hvem man skal lede efter, siger han.

Han siger, at Norge formentlig er blevet et potentielt terrormål, fordi norske jihadister har udbredt kendskabet til landet blandt de ekstremistiske grupper i Syrien.

Andre eksperter, som NTB har talt med, siger, at der formentlig er tale om et samarbejde mellem folk i Norge og krigere i Syrien.

De jødiske museer i Oslo og Trondheim har taget konsekvensen og er begge blevet lukket på grund af terrortruslen mod Norge.

- Vi har taget den beslutning, fordi vi er et potentielt mål, siger Rolf Kirschner, som er næstformand for det Jødiske Museum i Oslo.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip