Medie: Obama planlægger officielt besøg i Cuba i marts

Skrevet af admin

18/02/2016

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, vil i løbet af få uger tage på officielt besøg i Cuba. Det meddeler Det Hvide Hus natten til torsdag dansk tid i en mail ifølge Bloomberg News.

Flere detaljer kan ventes torsdag, når Det Hvide Hus ifølge en række internationale nyhedsbureauer ventes at orientere om Obamas forestående rundrejse til flere latinamerikanske lande, hvoraf Cuba er et af dem.

Besøget vil være historisk i betragtning af de mange årtiers fjendskab mellem det kommunistiske Cuba og det kapitalistiske USA.

Under Obama er forholdet til styret i Havana dog blevet væsentlig forbedret, og de to lande har blandt andet genoptaget de diplomatiske forbindelser, der blev afbrudt i 1961.

Desuden er der taget indledende skridt til en genoptagelse af samhandelen mellem landene.

I 1960, knap to år efter den cubanske revolution under ledelse af Fidel Castro, indførte den daværende amerikanske præsident, Dwight D. Eisenhower, en handelsembargo over for Cuba, som forbød al eksport fra USA med undtagelse af visse fødevarer og medicin.

Siden har flere præsidenter strammet embargoen, der er en af de længste i USA's historie og stadig er i kraft.

I september sidste år mødtes Obama med Cubas præsident, Raul Castro, i forbindelse med FN's Generalforsamling i New York.

Det var første gang i over 60 år, at en amerikansk og en cubansk præsident mødtes på amerikansk jord.

I december sagde Obama, at han ville overveje at besøge Cuba som led i den nye åbenhed over for Havana.

Han understregede dog, at han kun ville tage til den cubanske hovedstad, hvis han under besøget ville få mulighed for at mødes med modstandere af Castro-regimet i et "forsøg på puffe den cubanske regering i en ny retning".

Det Hvide Hus har ikke bekræftet oplysningen om Obamas besøg i Cuba, men CNN skriver, at en officiel bekræftelse om besøget kan komme allerede torsdag. I de cubanske statsmedier er der onsdag heller intet om et forestående besøg.

/ritzau/