Medie om handelsaftale: USA og EU fjerner alle toldtariffer

Europa og USA vil i slutningen af marts tage et stort skridt i sagen omkring frihandel, når verdens største handelsaftale skal drøftes.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters, som har set et udkast til dele af aftalen, og det omfatter, at man fjerner alle toldtariffer mellem de to handelsparter.

Den fælles aftale - TTIP - er på dagsorden på et topmøde 26. marts.

Men der kan gå lang tid, før hele handelsaftalen er på plads, da der fortsat er emner, der ikke er forhandlet.

- EU og USA er fast besluttet på at indgå en omfattende og ambitiøs transatlantisk handels- og investeringsaftale, hedder det i udkastet, som Reuters har set.

Der har i flere årtier været talt om det gensidigt gavnlige i, at verdens to største økonomiske blokke kunne handle frit med hinanden uden fordyrende told og besværlige godkendelsesprocedurer.

I februar 2013 kom de afgørende klarmeldinger fra EU-kommissionsformand José Manuel Barroso og i den amerikanske præsident, Barack Obamas, årlige "state of the union" tale.

Toldsatserne mellem EU og USA er allerede ret lave - sommetider kun nogle få procent.

Men varer bliver dyrere af at skulle opfylde forskellige krav, for eksempel er en bil sikkerhedsgodkendt til salg i EU ikke forhåndsgodkendt til salg i USA.

80 procent af gevinsten ventes som følge af, at man fjerner tidkrævende og fordyrende barrierer i form af tekniske regulativer, forskellige standarder og godkendelsesprocedurer.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip