Medie om kampflyvalg: Ekspertgruppe peger på F-35

Eksperterne er ikke i tvivl om, at Danmarks næste kampfly skal være det amerikanske F-35-fly.

Det erfarer Radio24syv fra "centrale kilder", som radiostationen dog ikke navngiver.

En ekspertgruppe i et særligt projektkontor under Forsvarsministeriet har i en årrække evalueret de tre kandidater til at blive Danmarks nye kampfly, og eksperternes rapport har ifølge Ritzaus oplysninger reelt ligget klar i månedsvis.

I rapporten har de vurderet de tre kandidater - Eurofighter, Super Hornet og F-35 - ud fra fire parametre: Deres militærfaglige betydning, deres alliancepolitiske betydning, økonomien og deres evne til at skabe omsætning i den danske forsvarsindustri.

Og ifølge Radio24syv vinder F-35-flyet i projektkontorets rapport på alle fire områder og anbefales således entydigt, som afløser for de slidte F-16-jagere.

Derudover refererer radiostationen de "centrale kilder" for, at Danmark ifølge rapporten skal købe 27 eller 28 fly for at kunne opretholde det niveau, vi har i dag med 30 operative F-16 fly.

Samlet vil prisen ifølge Radio24syv over de næste 40 år beløbe sig til mellem 80 og 100 milliarder kroner.

Beslutningen om, hvilket fly Danmark skal vælge er blevet udskudt flere gange, og seneste officielle melding fra regeringen er, at typevalget vil blive foretaget "i løbet af foråret".

F-35-flyet har længe været spået som favorit - ikke mindst i kraft af, at Danmark er et af ni lande, der aktivt har været med til at udvikle flyet.

I et heftigt forsøg på at tippe favoritværdigheden har en af konkurrenterne, Boeing, i de seneste uger indledt en massiv annoncekampagne i danske medier for det andet amerikanske fly i konkurrencen, Super Hornet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip