Medie: Stewardesser tjener 10.000 om måneden hos Ryanair

En stewardesse, der arbejder for Ryanair, tjener under det halve af, hvad en stewardesse ansat hos konkurrenten Cimber indkasserer.

Det viser en opgørelse foretaget af fagforeningen Flyvebranchens Personale Union (FPU) for Avisen.dk.

En nyansat stewardesse hos firmaet Crewlink, der er storleverandør af kabinepersonale til Ryanairs fly, må nøjes med højst 10.000 kroner om måneden.

Omvendt er en stewardesse hos Cimber garanteret mindst 21.700 kroner om måneden.

Opgørelsen er udarbejdet på baggrund af FPU's overenskomst med Cimber og en lækket kontrakt fra Crewlink.

Sammenligningen af løn- og arbejdsforhold mellem stewardesser i Ryanairs fly og kollegerne i Cimbers fly afslører en lang liste af forskelle, skriver Avisen.dk.

- Det er forrykt og skriger til himlen, at Ryanair vil have voksne mennesker på fuld tid til at leve for en løn på under 10.000 kroner om måneden før skat. Den løn kan man jo ikke leve af i et samfund som det danske, siger næstformanden for FPU, Anders Mark Jensen til Avisen.dk.

Lønnen er et af de helt store stridspunkter i kontroversen mellem fagbevægelsen og Ryanair.

En kontrovers om løn- og arbejdsforhold, der når et foreløbigt højdepunkt, når Arbejdsretten mandag tager hul på sagen, der handler om, hvorvidt fagbevægelsen må indledes konflikt og sympatikonflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn.

Lønnen på højst 10.000 kroner er beregnet ud fra en kontrakt, som var tiltænkt ansatte hos vikarbureauet Crewlink, der for Ryanair skulle arbejde ud fra København.

Det endte imidlertid med, at Ryanair angiveligt valgte at bruge kabinepersonale direkte ansat i flyselskabet, da det første fly skulle af sted fra København 18. marts.

Hvad Ryanairs eget kabinepersonale får i løn for at arbejde ud fra Københavns Lufthavn er ikke blevet dokumenteret.

Flyselskabet har påstået, at der er tale om op til 2000 euro pr. måned - cirka 15.000 kroner før skat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip