Medie: USA og Cuba klar med ambassadeaftale i juli

Endnu et stort skridt i normaliseringen af forholdet mellem USA og Cuba ventes at blive taget i begyndelsen af juli.

Her vil den amerikanske præsident, Barack Obama, og hans regering offentliggøre en aftale med Cuba om at genåbne ambassader i hinandens lande, oplyser amerikanske topembedsmænd ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Siden 1961 har de to lande ikke haft diplomatiske forbindelser.

Håbet er, at de to parter kan underskrive en aftale i den første uge af juli, hvorefter USA's udenrigsminister, John Kerry, kort efter vil kunne rejse til Cuba for at hejse det amerikanske flag og åbne en officiel ambassade i østaten.

Siden tøbruddet mellem USA og Cuba i december har de to lande forhandlet og er blevet enige på mange punkter, mens der fortsat er uenighed på nogle få områder.

Ifølge de kilder, som Reuters har talt med, regner man dog med at nå frem til en fælles løsning "snart".

Der er angiveligt ingen fast tidsplan for, hvornår ambassaderne skal åbnes. Det skyldes primært, at John Kerry er ved at komme sig, efter at han brækkede benet på en cykeltur i Frankrig, og at udenrigsministeren ventes at bruge meget tid på at forhandle med Iran om en atomaftale, som skal falde på plads inden udgangen af juni.

Obama-regeringen ønsker at give besked til Kongressen om ambassadeåbningen inden for de næste to uger. Ifølge loven skal politikerne i Kongressen have besked, 15 dage inden USA åbner dørene til en ny ambassade.

Cuba ventes nærmest synkront at åbne en ambassade i Washington.

Begge lande har i dag såkaldte interesseafdelinger i henholdsvis Washington og Havana, og det er dem, der vil blive forvandlet til ambassader.

Cubanerne har ifølge Reuters allerede opstillet en stor flagstang foran deres interesseafdeling i Washington, men det cubanske flag vil først vaje, når en ambassade formelt bliver åbnet.

Hverken Det Hvide Hus eller den cubanske regering har ønsket at kommentere Reuters' historie.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip