Medier: Finaleflop sværter Wilbeks eftermæle

Farvelbek og farwilbek.

Det danske håndboldlandshold floppede søndag aften i EM-finalen i det, der var landstræner Ulrik Wilbeks sidste vigtige kamp i spidsen for holdet.

Og det store antiklimaks i Herning kommer også til at pille ved succestrænerens ellers nydelige eftermæle, lyder dommen i de danske medier dagen efter 32-41-nederlaget til Frankrig.

- Wilbeks position i historiebøgerne om de danske håndboldlandshold er ikke truet, men legendetræneren må nu leve med, at vi også kommer til at huske ham for at have set sit hold kuldsejle totalt i de to sidste finaler, han stod i, skriver BT i en kommentar.

- Historien om Wilbek bliver nu også historien om to kæmpe finaleflop og to kæmpe OL-flop, lyder det.

Ekstra Bladet fastslår, at landstræneren havde fortjent en langt bedre sortie efter ni år i spidsen for landsholdet, der i finalen blev "udspillet, udraderet, udstillet", som avisen formulerer det.

- Måske Wilbek i sit job som sportschef i DHF skulle ansætte en mentaltræner, der kan forklare spillerne, hvor man sætter sig op til en finale, foreslår bladets sportsredaktør efter Danmarks andet finalesammenbrud på 12 måneder.

Det er ikke forbigået nogens opmærksomhed, at dukkerten i Boxen mindede om en lightudgave af øretæven i VM-finalen mod Spanien for et år siden i Barcelona.

Politiken opfordrer på den baggrund til selvransagelse.

- For når sådan en nedtur indtræffer i to finaler i træk - i to kampe, der burde kalde det bedste frem i spillerne - så er man nødt til at spørge: Hvorfor og hvordan?, skriver avisen, der giver karakteren 00 til otte danske spillere.

Den karakter gives for en utilstrækkelig præstation.

Jyllands-Posten bøjer sig for den franske præstation i slutkampen, men de nye europamestre fik også let spil.

- Det kommer aldrig til at ske igen, at et hold scorer 23 gange i første halvleg af en finale på dette niveau. Det gentager sig aldrig, at et finalehold dækker op som en flok nybegyndere, skriver avisen under overskriften "Talt ud i eget ringhjørne".

Men selv om to finaleskuffelser kaster en skygge over helhedsbilledet, har herrelandsholdet trods alt forbedret sig væsentligt under Wilbeks ledelse, konkluderer Berlingske:

- Jeg minder om, at potentialet i dansk landsholdshåndbold slet ikke var blevet helt forløst, før Ulrik Wilbek begyndte at træne holdet. Nu er det konstant i verdenstoppen og igen finalefavorit til VM i Qatar i 2015.

Under Wilbeks ledelse har landsholdet vundet EM to gange og taget to gange VM-sølv, en EM-sølv, samt en bronzemedalje ved både VM og EM.

/ritzau/

 

Dagens Gossip