Medier: Japans regeringschef klar til at udskrive valg

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, har meddelt sit parti, at han vil udskrive et lynvalg, der ventes at finde sted den 14. december.

- Jeg vil opløse parlamentet på fredag, siger den japanske regeringsleder på en pressekonference tirsdag.

Det sker for at vinde større opbakning hos vælgerne til flere økonomiske reformer på grund af recession i den japanske økonomi.

Abe insisterer på, at han må have mere opbakning til flere reformer og en fortsættelse af regeringens økonomiske politik.

- Lad os se, om oppositionen har noget alternativ, siger han udfordrende.

- Abe har samtidig besluttet at udskyde en planlagt forhøjelse af momsen med 18 måneder. Han har informeret lederne af sit parti, Det Liberale Demokratiske Parti (LDP), om beslutningen, skriver AFP med henvisning til flere japanske medier.

Japan er helt uventet havnet i recession i tredje kvartal, og udsættelsen af momsstigningen kommer, efter at en ny opgørelse af bruttonationalproduktet (BNP) har vist, at en stigning i den samme skat i april i år - den første momsstigning i 17 år - bremsede forbrugernes købelyst.

Det japanske BNP skrumpede med 0,4 procent på kvartalsbasis og 1,6 procent på årsbasis fra juli til september. Det er langt fra økonomernes vækstprognose på 2,0 procent.

Det er andet kvartal i træk, at økonomien løber baglæns, og dermed opfyldes kriterierne for recession.

Abe skal enten gøre noget ved Japans enorme offentlige gæld, som nu er dobbelt så stor som landets samlede økonomi, ved at indføre overordentlig upopulære skattestigninger, eller udsætte dem for at sætte fart på væksten.

LDP kan være næsten sikker på sejr ved valget, der kommer midt i valgperioden, men partiet kan miste dets to tredjedels flertal, som det har sammen med koalitionspartneren, Komeito.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip