Medier: Ted Cruz slår Trump i Iowa

Texas-senator Ted Cruz har taget det første stik i kampen om at blive Republikanernes kommende præsidentbud.

Ved vælgermøder - såkaldte caucuses - i delstaten Iowa har Cruz ifølge flere amerikanske mediers beregninger trukket flest stemmer.

I sin sejrstale takker Cruz først og fremmest Gud. Efterfølgende lyder der en tak til de republikanske vælgere i Iowa.

- I aften er en sejr for de konservative græsrødder. I aften er en sejr for de modige konservative på tværs af Iowa og hele denne nation, siger Ted Cruz.

- I aften er en sejr for de millioner af amerikanere, der har lidt i syv lange år med Obama, lyder det fra Ted Cruz til stor begejstring for de fremmødte støtter.

Ifølge MSNBC får Cruz 28 procent af stemmerne, mens den kontroversielle mangemilliardær Donald Trump løber med 24 procent af stemmerne.

Trump ser dermed blot ud til at få et enkelt procentpoint flere stemmer end Marco Rubio, senator fra Florida, som har fået et overraskende godt valg.

I en tale efter stemmeafgivelsen lykønsker Trump modstanderen Cruz, der i målingerne op til vælgermøderne i Iowa har figureret som en outsider til at vinde, mens Trump har ført an.

- Vi sluttede som nummer to, og det er jeg beæret over. Jeg vil samtidig gerne sige tillykke til Ted Cruz, lyder det fra Donald Trump.

Iowa er den første delstat, hvor partierne udpeger deres foretrukne kandidat til at indtage Det Hvide Hus. Resultatet bliver tillagt stor symbolsk betydning, selv om Iowa størrelsesmæssigt og målt på antallet af delegerede er meget mindre end eksempelvis Californien.

En sejr i Iowa kan dog skabe momentum for kandidaternes kampagne og ekstra, værdifuld opmærksomhed fra medierne.

Den næste styrkeprøve for kandidaterne bliver i New Hampshire 9. februar.

I alt 11 personer er i spil til at blive Republikanernes endelige præsidentkandidat. Mandag valgte republikaneren Mike Huckabee at trække sig fra kapløbet efter et skidt valg i Iowa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip