Mennesker begår næsten en halv million drab om året

admin

|

10/12/2014

Dagens topnyheder

Siden begyndelsen af dette århundrede er den globale mordrate faldet med 16 procent.

Det fremgår af en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Det betyder dog ikke, at menneskene er blevet rene engle, for i 2012 - hvorfra det senest tilgængelige tal kommer - blev der verden over begået omkring 475.000 drab.

Det sted, hvor der myrdes flest mennesker, er i Sydamerika.

WHO's undersøgelse siger, at Honduras er det sted, hvor flest mennesker myrdes. Her er mordraten 103,9 per 100.000 indbyggere. I Venezuela er den 57,6 og i Colombia 43,9.

Til sammenligning er raten i USA 5,8, og de steder, hvor drab er mere sjældne, er eksempelvis i Schweiz med en rate på 0,6 og Japan med 0,4.

Globalt set blev der godt nok begået 16 procent færre drab i 2012 end ved århundredskiftet, men regner man udelukkende på højindkomstlandene, så er faldet noget større, nemlig på 39 procent.

Etienne Krug, chef for afdelingen for forebyggelse af vold hos WHO, siger, at årsagen til de mange drab i Sydamerika blandt andet er, at der er meget stor forskel i indtægter, der er let adgang til skydevåben i flere af landene, og desuden er der en kultur, hvor der er en højere accept af vold.

I rapporten på 300 sider hedder det, at skydevåben bliver brugt i to ud af tre drab.

Fire ud af fem ofre er mænd.

I alderen 15 til 44 år er drab den største globale dødsårsag blandt mænd. Hiv og aids er nummer to, mens trafikulykker er den mest dødbringende dødsårsag.

Effekten af de mange drab rammer bredt, påpeger rapporten.

- Millioner af børn, kvinder og mænd lider af vidtrækkende konsekvenser fra vold i vore hjem, i skoler og i samfund, hedder det.

- Over en milliard mennesker i verden er berørt af vold i løbet af deres liv. De overlever det, men de overlever med konsekvenser, siger Krug.

/ritzau/AFP