Menneskerettighedskender: FN-eksamen bliver hård

Når udenrigsminister Kristian Jensen (V) torsdag er til eksamen ved FN's Menneskerettighedskomité, bliver det en hårdere omgang, end de tidligere eksamen har været.

Det vurderer Ole Espersen, som er tidligere socialdemokratisk justitsminister under Anker Jørgensens regeringer, jurist og ekspert i menneskerettigheder og folkeret.

Det skyldes især, at de danske stramninger på asylområdet og indførslen af midlertidig grænsekontrol har fået kritisk omtale i verdenspressen og kritisk opmærksomhed fra ngo'er.

- Man må forvente, at interessen om høringen med Danmark er steget. Og muligheden for der kommer henstillinger eller kritik på flere punkter er øget, siger Ole Espersen.

Ved indførslen af strammere regler for familiesammenføring udtalte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at Danmark er gået lige til grænsen af konventionerne.

- Vi har drejet på så mange knapper nu, og der er ingen tvivl om, at vi har drejet så hårdt på knapperne, så vi er henne ved steder, hvor der er bindinger i forhold til konventionerne, sagde ministeren.

Netop de stramninger vil Kristian Jensen formentligt skulle forsvare, siger Ole Espersen.

- Der er mange, der vil mene, at eksempelvis reglerne for familiesammenføring er i strid med menneskerettighederne, siger Ole Espersen.

Menneskerettighedskomiteen skal hver femte år følge op på, om FN's medlemslande overholder menneskerettighedskonventionerne. Komiteen har ingen magtbeføjelser, men kan udtale hård kritik af landene.

Og menneskerettighedseksamen er en ganske grundig gennemgang af landene, siger Ole Espersen.

- Det er ikke bare politisk pjat, som nogle lande gerne vil fremstille det som. Men mange lande argumenterer alligevel med, at det er ren politik, når de ikke vil følge FN's anvisninger, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip