Mere end hver anden dødsbrand starter med en cigaret

Ud over at cigaretter er dårlige for helbredet, er der også en anden grund til at kvitte smøgerne.

Mere end hver anden dødsbrand i Danmark i 2015 startede med en cigaret.

Ud af i alt 64 brande, der havde fatale konsekvenser, skyldtes 39 af dem rygerelaterede årsager, viser nye tal fra Beredskabsstyrelsen.

- Rygning er en farlig ting. Hvis man falder i søvn, så er der en stor risiko for, at der kan gå ild i hovedpuden eller møblet, og så er det, det går galt, siger Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsens Center for Forebyggelse.

Rygning i sengen stod alene for 11 brande, der endte med at koste liv.

Det er især enlige, ældre mænd, der er i farezonen. Mere end hver tredje af alle ofre i dødsbrande i 2015 var en mand på over 67.

- Tallene viser, at det især er disse mænd, som er den udsatte gruppe. Hvorfor det lige er det, det er svært at sige, siger Mads Dalgaard.

Men på trods af de farlige cigaretter er antallet af dødsbrande på det laveste niveau i tre år.

Det skyldes ifølge Mads Dalgaard blandt andet, at man hos Beredskabsstyrelsen i 2014 iværksatte forebyggende brandbesøg hos den mest udsatte gruppe.

- Jeg er overbevist om, at det har haft en effekt, siger han.

De forebyggende brandbesøg er et kommunalt samarbejde mellem hjemmeplejen og brandvæsnet, hvor man rådgiver beboeren om, hvordan brandsikkerheden kan styrkes.

26 af landets 98 kommuner er med i ordningen. Beredskabsstyrelsen håber på, at flere vil slutte sig til.

Ud over rygning er køkkenet også et risikofyldt sted. På andenpladsen over årsager til brand kommer uforsigtighed i køkkenet, ved at man for eksempel efterlader brandbart materiale på et tændt komfur.

/ritzau/

 

Dagens Gossip