Mere end hver femte elev i 9. klasse skader sig selv

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Nogle unge kan have det så dårligt, at de vælger at skære, kradse eller slå sig selv.

Faktisk er det helt op til hver femte elev i 9. klasse, der vælger at skade sig selv, når livet går dårligt.

Det viser en ny undersøgelse blandt knap 1400 elever i 9. klasse, som Børnerådet står bag.

Chokerende, mener Børnerådets formand, Per Larsen. Han opfordrer til handling.

- Børns trivsel skal forbedres – og det handler i høj grad også om at bryde tabuet om selvskade, så det bliver lettere for voksne at hjælpe børn og unge til det gode børneliv, som FN’s Børnekonvention fastslår, at de har ret til, lyder det i en pressemeddelelse.

Ikke mindst skal de unge have bedre mulighed for hjælp og behandling, mener Per Larsen.

- I dag er det sådan, at det kun er en diagnose, der giver adgang til hjælp. Det er simpelthen ikke rimeligt, at så mange unge bare skal gå og vente på, at samfundet synes, de er syge nok til behandling.

- Der skal langt bedre tilbud på bordet – også uden at det først kræver en diagnose.

Det er flest piger, der tyr til at skade sig selv, viser undersøgelsen. Af de 22 procent unge, der har skadet sig selv, er 68 procent piger, mens 32 procent er drenge.

De mest udbredte skader er at skære, slå eller kradse sig selv. Men mange af de unge, som skader sig selv på denne måde, udfører oftere såkaldt indirekte skader på sig selv, som at kaste op efter at have spist.

Ifølge undersøgelsen er det mest unge fra brudte familier og unge, der bor i økonomisk trængte familier, der skader sig selv. Men geografien spiller ikke en rolle for, om unge udfører selvskade eller ej.

93 procent af de skoler, der har været med i undersøgelsen, har unge, der skader sig selv.

Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt 1390 elever i 9. klasse - samt interviews med 18 elever fra 9. klasse og to selvskadende unge.

/ritzau/