Merkel åbner for straffesag efter Erdogan-satire

15/04/2016 15:42

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Forbundskansler Angela Merkel accepterer Tyrkiets anmodning om at retsforfølge en komiker, som har læst et groft digt op om Tyrkiets præsident, skriver dpa.

Merkel siger, at der har været delte meninger i den tyske regeringskoalition om, hvordan Tyskland skulle reagere på den tyrkiske anmodning om en straffesag mod komikeren Jan Böhmermann.

Komikeren læste på tysk tv 31. marts et digt op, hvori han anklagede præsident Erdogan for at deltage i dyresex og se børneporno, mens han begik overgreb mod kurdere og kristne.

Jan Böhmermann vidste godt, at han skubbede til grænserne for ytringsfrihed i Tyskland, blandt andet fordi landet har et forbud mod fornærmelser af fremmede statsoverhoveder.

Merkel siger, at det er vigtigt, at Tyrkiet respekterer ytringsfrihed og pressefrihed.

- Udfaldet af diskussionerne i den tyske regering er, at den giver bemyndigelse til en retssag i dette tilfælde, men det er ikke en beslutning, som tager stilling til anklagemyndighedens sag mod Böhmermann, siger hun.

Det er en sjælden brugt lovparagraf, som åbner op for straf i op til et år for fornærmelser af udenlandske statsledere, som Erdogan benytter sig af.

Samtidig med beslutningen om at godtage Tyrkiets forespørgsel om strafforfølgelse siger Merkel, at forbundsregeringen vil fremlægge et forslag om en ændring af netop denne lov.

/ritzau/dpa