Merkel: Der bliver ingen græsk aftale for enhver pris

Tyskland vil ikke lave en aftale om at åbne forhandlinger om en ny støtteordning for Grækenland for enhver pris.

Det fastslår forbundskansler Angela Merkel, da hun søndag eftermiddag ankommer til det andet eurotopmøde i Bruxelles om den græske gældskrise på mindre end en uge.

- Der bliver ikke en aftale for enhver pris. Jeg ved, at nerverne er på højkant, men det er vigtigt at afveje fordele og ulemper over for hinanden - både af hensyn til Grækenlands fremtid, men også af hensyn til eurozonens fremtid, siger Merkel.

Hun siger, at situationen for den græske økonomi er blevet meget værre gennem de seneste måneder, men endnu værre er den mistede tillid mellem parterne gennem de seneste måneder.

Ved ankomsten til eurotopmødet siger Angela Merkel, at det ikke ser ud til, at eurozonens finansministre bliver enige om at anbefale at starte forhandlinger om en ny græsk støtteordning på nuværende tidspunkt.

- Det kan heller ikke undre, for det ser meget svært ud, siger hun og lader forstå, at resultatet af eurotopmødet er et åbent spørgsmål.

Frankrigs præsident, François Hollande, afviser, at Grækenland kan forlade euroen midlertidigt, mens landet får styr på sin økonomi, som Tyskland har nævnt som en mulighed.

- For at sige det på klart fransk: Der er enten Grækenland i eurozonen eller uden for eurozonen, siger Hollande ved ankomsten til topmødet.

- Det, der er på spil, er spørgsmålet, om Grækenland er med i eurozonen i morgen. Frankrig vil gøre sit yderste for at nå til enighed, så vi gør det muligt for Grækenland – hvis betingelserne er opfyldt – at blive i eurozonen, og for at Europa kan komme videre, siger den franske præsident.

Hvis det ender med et græsk euro-exit, bevæger Europa sig baglæns, mener han.

- Der er behov for reformer. Grækenland er nødt til at vise, at landet er klar til at håndtere dem hurtigt. Og når det sker, må hele Europa, eurozonen, sige, at man bakker op, siger Hollande.

/ritzau/

 

Dagens Gossip