Merkel: G7-lande vil ikke droppe sanktioner mod Rusland

admin

425 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

De store vestlige lande har ingen planer om at trække de økonomiske sanktioner mod Rusland tilbage, siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, på et G7-topmøde i Japan.

- For mig er det for tidligt at give signal til, at alt er i orden igen, siger hun til journalister.

"Der kan ikke ventes nogen ændringer" fra de vestlige stats- og regeringschefer, der er forsamlet i Japan, forklarer hun.

EU's præsident, Donald Tusk, mener, at G7 er nødt til at være kontant og klar over for Rusland om de krænkelser og brud på folkeretten, som den russiske regering står bag i Ukraine.

Han siger, at det samme gælder Kinas aggressive fremfærd i Det Sydkinesiske Hav. Her gør Kina krav på koraløer og tilstødende havområder, som flere lande i regionen også mener tilhører dem.

- Prøven på vores troværdighed er vores evne til at forsvare de almindelige værdier, som vi deler, forklarede Tusk, som er deltager ved mødet i den japanske by Shima.

Der ventes fredag at blive udsendt en erklæring fra topmødet. Her vil der være fokus på, at landene skal anspore til ny vækst, navnlig i Europa.

Men som ved tidligere lejligheder stejler Tyskland over for kravet om, at den bugnende tyske statskasse skal punge ud og stimulere den europæiske økonomi.

Mange økonomer mener, at Tyskland i eurosamarbejdet har dikteret en restriktiv økonomisk politik, der har bremset væksten ved først og fremmest at fokusere på balance i medlemslandenes budgetter.

Blandt kritikerne er USA's præsident Barack Obama, der tidligere har peget på, at det er en ekspansiv økonomisk politik, der har fået USA gennem den økonomiske krise.

Den japanske premierminister, Shinzo Abe, har siden 2013 forsøgt at skubbe den japanske økonomi i gang med en offensiv finanspolitik kendt som "Abenomics".

G7 består af USA, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Canada og Japan og med EU som ekstra deltager.

/ritzau/AFP