Merkel går i rette med Netanyahu om fordømte bosættelser

Den tyske forbundskansler har både en kritisk og en venlig - men bestemt - opfordring til sin israelske kollega, premierminister Benjamin Netanyahu, som onsdag besøger Berlin.

- Vi håber, at alle parter bidrager til nedtrapning af konflikten, siger Angela Merkel efter sit møde med Netanyahu.

Israelske sikkerhedsstyrker har dræbt flere end 40 palæstinensere de seneste uger. Det er sket i forbindelse med knivstik mod israelere i blandt andet Jerusalem og på Vestbredden.

De fleste knivstik har efterladt ofrene med lettere skader, og de israelske sikkerhedsstyrker har konsekvent svaret med skud mod de mistænkte gerningsmænd.

Mindst otte israelere har mistet livet.

Merkel understreger, at Israels regering har ret til at beskytte egne borgere, men svaret bør stå mål med den fare, som palæstinenserne udgør.

Forbundskansleren langer også ud efter den israelske regerings bosættelsespolitik. Bosættelserne i Østjerusalem og på Vestbredden er i årevis blevet fordømt af stort set alle verdens lande.

- Jeg har sagt det flere gange, at vi betragter bosættelsespolitikken som kontraproduktiv i forhold til en tostatsløsning, siger Merkel.

Netanyahu understreger, at Israel alene ønsker fred, men - siger han - palæstinenserne har afvist at forhandle om en fred.

Flere gange er fredsforhandlinger mellem parterne brudt sammen, efter israelernes beslutning om at udbygge bosættelser.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip