Merkel genvalgt som tysk forbundskansler

Angela Merkel blev tirsdag genvalgt som Tysklands forbundskansler ved en samling i Forbundsdagen, hvor 462 medlemmer stemte på hende.

Ved den hemmelige afstemning stemte 150 medlemmer mod Merkel, mens ni undlod at stemme.

Med valget afsluttes en periode på næsten tre måneder, hvor Tyskland har været uden en reel regering.

Den 59-årige CDU-leder havde brug for minimum 316 stemmer ved afstemningen, hvilket er et absolut flertal blandt de 631 parlamentsmedlemmer.

CDU og dets bayerske søsterparti, CSU, samt det tyske socialdemokrati, SPD, indgår i et regeringssamarbejde, der tilsammen har 504 pladser i Forbundsdagen.

Der herskede spænding om, hvor mange medlemmer af regeringspartierne, der ville undlade at stemme på Merkel, som efter sit genvalg skal til forbundspræsident Joachim Gauck for officielt at blive genudnævnt.

Efterfølgende skal de nye ministre også til statsoverhovedet og bagefter i parlamentet igen for at blive taget i ed.

Efter ceremonierne vil Merkel og hendes nye, store regeringskoalition omsider kunne tage fat på at regere efter forbundsdagsvalget, efter den hidtil længste periode uden en regering i Tyskland.

Blandt vigtige politiske projekter er indførelse af en national mindsteløn, nemmere adgang til dobbelt statsborgerskab og indførelse af en vejskat for udenlandske billister.

Merkel taler i parlamentet onsdag, hvorefter hun flyver til Paris for føre drøftelser med præsident François Hollande.

Forud for parlamentssamlingen tirsdag nåede CDU og Miljøpartiet De Grønne til enighed om en regeringsaftale i delstaten Hessen, hvor der også var valg den 22. september.

Der er den anden sort-grønne regering på delstatsplan.

I Merkels nye regering er Wolfgang Schäuble fra CDU fortsat finansminister. mens den hidtidige CDU-arbejdsminister, Ursula von der Leyen, bliver den første tyske kvindelige forsvarsminister.

Posten som vicekansler tilfalder SPD's formand, Sigmar Gabriel, der skal være både energi- og økonomiminister.

SPD's gruppeformand i Forbundsdagen, Frank-Walter Steinmeier, rykker atter ind i Udenrigsministeriet. Han var også udenrigsminister i Merkels første store koalition fra 2005 til 2009.

/ritzau/dpa

 

 

Dagens Gossip