Merkel giver efter for Erdogan: Komiker kan retsforfølges

15/04/2016 18:24

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Forbundskansler Angela Merkel accepterer Tyrkiets anmodning om at retsforfølge en komiker, som har læst et groft digt op om Tyrkiets præsident, skriver dpa.

Merkel siger, at der har været delte meninger i den tyske regeringskoalition om, hvordan Tyskland skulle reagere på den tyrkiske anmodning om en straffesag mod komikeren Jan Böhmermann.

Komikeren læste på tysk tv 31. marts et digt op, hvori han anklagede præsident Recep Tayyip Erdogan for at deltage i dyresex og se børneporno, mens han begik overgreb mod kurdere og kristne.

Jan Böhmermann vidste godt, at han skubbede til grænserne for ytringsfrihed i Tyskland, blandt andet fordi landet har et forbud mod fornærmelser af fremmede statsoverhoveder.

Merkel siger, at det er vigtigt, at Tyrkiet respekterer ytringsfrihed og pressefrihed.

- Udfaldet af diskussionerne i den tyske regering er, at den giver bemyndigelse til en retssag i dette tilfælde. Men det er ikke en beslutning, som tager stilling til anklagemyndighedens sag mod Böhmermann, siger hun.

Erdogan benytter en sjælden brugt lovparagraf, der åbner for straf i op til et år for fornærmelser af udenlandske statsledere.

Samtidig med beslutningen om at godtage Tyrkiets forespørgsel om strafforfølgelse siger Merkel, at forbundsregeringen vil fremlægge et forslag om en ændring af netop denne lov.

Merkel, som tidligere har sagt, at digtet fra Böhmermann var "fornærmende med fuldt overlæg", havde lovet Tyrkiet en grundig stillingtagen til anmodningen om en straffesag.

Samtidig har hun fremhævet, hvordan den tyske forfatning garanterer ytringsfrihed samt akademisk og kunstnerisk frihed.

- Det er ikke regeringens sag, men snarere anklagemyndighedens og domstolenes. De må hellere tage stilling til alle de forhold, der gør sig gældende, siger Merkel.

Hun møder opbakning fra sin justitsminister, Heiko Maas, der fastslår, at det er op til netop de tyske domstole at afgøre, om komikerens digt var satire eller ærekrænkelse af et fremmed statsoverhoved - uanset regeringens beslutning om at tillade retsforfølgelse.

- Spørgsmålet, om hvorvidt Böhmermanns kommentarer var satire eller ærekrænkelse, vil uanset hvad blive afgjort ved domstolene i henhold til loven, og så er det lige meget, om der åbnes for retsforfølgelse eller ej, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters fredag eftermiddag.

/ritzau/dpa