Merkel i nytårsbudskab: Flygtninge er en gevinst på sigt

Skrevet af admin

31/12/2015

Dagens topnyheder

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, vil i sin nytårstale torsdag opfordre landets befolkning til at betragte det rekordstore antal flygtninge, som i 2015 er kommet til landet, som en mulighed for fremtiden.

Samtidig erkender Merkel, at integrationen af migranter, hvoraf mange er muslimer på flugt fra uroligheder i Mellemøsten, vil koste Tyskland "tid, kraft og penge".

Men landet er stærkt nok til at håndtere det, siger hun, og peger på den lave arbejdsløshed og de stigende lønninger.

Det skriver de internationale nyhedsbureauer, som på forhånd har fået Merkels tale at se.

- Jeg er overbevist om, at hvis vi kan tackle den enorme opgave, det er at integrere så mange mennesker på rette vis, så vil det udgøre en mulighed for os i morgen, vil hun fortælle sine landsmænd nytårsaftensdag ifølge Reuters.

I flere tyske byer har der i løbet af året været antimuslimske demonstrationer udløst af de mange flygtninge, der har søgt ophold i landet.

Tyskland har modtaget omkring én million migranter - langt flere end noget andet europæisk land - og det har udløst en til tider hidsig, offentlig debat om, hvorvidt landet magter at få så mange mennesker sluset ind i samfundet på ordentlig vis.

Også internt i Merkels parti, CDU, har der været kritiske røster, men kansleren har hele tiden stået fast med et optimistisk budskab om, at Tyskland nok skal klare det.

Og den holdning afspejles også i hendes nytårsbudskab.

- Det er sandt, at vi lever i udfordrende tider. Men det er også sandt, at vi kan magte det, fordi Tyskland er et stærkt land.

Det er denne ukuelige holdning, der fik det amerikanske Time Magazine til at udpege Merkel som årets person tidligere i december.

På hjemmefronten, hvor mange lokalsamfund har klaget over at blive overvældet af tilstrømningen, er Merkel dog gået tilbage i meningsmålinger og støtten til hendes konservative parti er også faldet.

Merkel bemærker i sin tale, at Tyskland tidligere har stået ansigt til ansigt med andre store udfordringer, såsom genforeningen, men er kommet styrket ud.

- Det vigtige er, at vi ikke lader os splitte. Ikke mellem generationer eller sociale klasser. Og heller ikke blandt dem, der har været her i lang tid, og dem, der er nye, siger Merkel.

/ritzau/