Merkel nedtoner topmøde-drama med trodsig Cameron

Storbritanniens premierminister, David Cameron, har bebudet, at han vil gå hele vejen i sin modstand mod luxembourgeren Jean-Claude Juncker som ny formand for EU-Kommissionen.

Det får dog ikke den tyske forbundskansler, Angela Merkel, til at ryste på hænderne forud for det EU-topmøde, hvor Juncker fredag ventes at få langt de fleste europæiske lederes opbakning til at afløse José Manuel Barroso som kommissionsformand.

Selv om David Cameron for første gang nogen sinde vil tvinge EU's stats- og regeringschefer ud i en decideret afstemning om EU's toppost, nedtoner Merkel dramatikken.

- Traktaterne siger, at man skal stemme om det med kvalificeret flertal, og derfor anser jeg det ikke for at være noget drama, hvis der i dette tilfælde ikke er enstemmighed, siger hun ved de konservative partilederes formøde før topmødet i Kortrijk nær Ypres.

Cameron selv er ikke til stede i Kortrijk efter at have trukket sit parti ud af Det Europæiske Folkeparti (EPP). Men Merkel rækker hånden ud mod briten i spørgsmålet om den konkrete EU-politik, der skal føres de næste år.

- Her mener jeg, vi kan opnå meget gode kompromiser med Storbritannien og komme Storbritannien et stykke i møde. Jeg har hele tiden talt om den europæiske ånd, og jeg håber, at den også hjælper os med at finde gode løsninger her, siger forbundskansleren.

Torsdag aften er navnet Jean-Claude Juncker nemlig slet ikke officielt på dagsordenen, når topmødet indledes med en mindehøjtidelighed for Første Verdenskrig og en middag i Ypres.

Her gælder det den politiske dagsorden for de næste fem år. For Merkel er økonomisk vækst, budgetkonsolidering og nye job, især til de mange unge ledige europæere, de nødvendige temaer, og Cameron er næppe uenig på det område.

Den britiske premierminister opfatter Juncker - en 59-årig EU-veteran, der indtil sidste år var den længst siddende premierminister i EU - som et levn fra fortiden, som han samtidig har fået påduttet af EU-Parlamentet efter det nylige EU-parlamentsvalg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip