Merkel og Hollande til Putin: Genoptag Ukraine-forhandling

Frankrigs præsident, Francois Hollande, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, opfordrer søndag Rusland til at genoptage forhandlinger, der kan nedtrappe krisen i Ukraine.

I en telefonsamtale mellem de to europæiske ledere og Ruslands præsident, Vladimir Putin, var budskabet fra Merkel og Hollande, at Rusland bør bruge sin indflydelse, så alle parter i Ukraine-konflikten "dropper fjendtlighed og genoptager fredsforhandlinger". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Derudover har Rusland ifølge Merkel og Hollande et ansvar for at bevare freden ved grænsen til Ukraine.

- De (Merkel og Hollande, red.) gentog betydningen af at sikre fuld kontrol med den ukrainsk-russiske grænse for at undgå infiltration af udstyr og bevæbnede mænd, står der i en udtalelse fra den franske præsidents kontor.

Ifølge Reuters benyttede Putin telefonsamtalen til at understrege, at den ukrainske regerings plan for fred er nødt til at inkludere en virkelig våbenhvile.

- Putin bakker op om (Ukraines præsident, red.) Porosjenkos plan om at udføre sin fredsplan. Det blev yderligere betonet, at intentionerne fra den ukrainske stat bør følges op med reel våbenhvile, står der i en udskrift af telefonsamtalen.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, indførte fredag en midlertidig ensidig våbenhvile, der dog betyder, at ukrainsk militær vil svare igen, hvis de bliver angrebet af prorussiske oprørere i den østlige del af landet.

Oprørerne har dog ikke fulgt Porosjenkos ønske om, at også de lægger våbnene, og ifølge Rusland har Ukraines militær allerede affyret våben mod prorussiske separatister.

/ritzau/

 

Dagens Gossip