Merkel roser Grækenlands kamp mod krisen

Grækerne har været igennem en hård tid, men det har været det værd, for det ser ud til at virke.

Det er budskabet fra Angela Merkel, Tysklands forbundskansler, hvis land har været en af de store bidragydere til de enorme lån, som har holdt Grækenland økonomisk oven vande i de seneste år.

- Jeg kan kun sige, specielt til det græske folk, at jeg ved, hvilken svær tid landet går igennem, hvor mange mennesker der er arbejdsløse, sagde Merkel i den tyske hovedstad, Berlin, tirsdag eftermiddag.

Kriselånene fra Den Internationale Valutafond (IMF), fra EU og Den Europæiske Centralbank er blevet fulgt med krav om nedskæringer og reformer i Grækenland.

Forbundskansler Merkel ved godt, at det har gjort nas på grækerne, siger hun.

- Men de første spæde tegn på, at anstrengelserne giver succes, er synlige, og fra tysk side vil vi gøre alt for at støtte det, tilføjede kansleren.

Ved sin side på pressekonferencen i Berlin havde hun Antonis Samaras, Grækenlands besøgende premierminister.

Han siger, at Grækenland vil ud af kriselånene så hurtigt, det kan lade sig gøre, og i Berlin sagde han også, at Grækenland vil kunne stå på egne fødder.

- Grækenland var det svage led i Europa, men det er nu fortid. Vi falder aldrig tilbage til dette igen, sagde han.

Ifølge premierministeren har Grækenland nået en række mål før tid. Han siger blandt andet, at Grækenland venter vækst i dette års tredje kvartal.

Næste år vokser bruttonationalproduktet med 2,9 procent, og året efter i 2016 er væksten på 3,7 procent, anslår Samaras.

Han siger videre, at arbejdsløsheden nu endelig viser tegn på, at den er faldende, selv om den stadig er meget høj, specielt hos de unge.

Grækenland har siden 2010 fået over 230 milliarder euro i kriselån for at undgå at gå neden om og hjem.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip