Merkel slukker nyt græsk håb: Vi eftergiver ingen gæld

Grækerne kan glemme alt om at få eftergivet dele af den gæld, som de seneste år har kostet omfattende og smertefulde reformer, lyder det fra den tyske forbundskansler.

I et interview med avisen Hamburger Abendblatt siger Angela Merkel, at grækerne allerede har fået flere store håndsrækninger.

- Der er allerede sket frivillig gældseftergivelse fra private kreditorer, bankerne har allerede skåret milliarder af grækernes gæld. Jeg ser ingen yderligere eftergivelse af gælden, siger Merkel.

Alexis Tsipras tog over som ny græsk premierminister tidligere på ugen på et valgløfte om, at han vil genforhandle de låneaftaler, som landet, da krisen var værst, måtte indgå med EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

Den 40-årige premierminister har svinget sig op i de øverste retoriske luftlag med løfter om, at grækerne vil "genvinde den tabte værdighed" og "lægge de katastrofale nedskæringer" og "fem års ydmygelse bag sig."

Hans parti Syriza, der hører hjemme på venstrefløjen, har fundet sammen med højrefløjspartiet De Uafhængige Grækere.

De to partier har formentlig ikke meget til fælles ud over en ting, nemlig indædt modstand mod de internationale långiveres krav og betingelser til Grækenland, som siden 2010 har lånt 240 milliarder euro fra IMF, Den Europæiske Centralbank (ECB) og EU.

I ugerne op til det græske valg bragte det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel en artikel om, at forbundskansleren skulle være parat til at give slip på et ellers urokkeligt standpunkt om - for alt i verden - at holde Grækenland i eurosamarbejdet.

Den historie har Merkel aldrig bekræftet, og hun slår fast over for Hamburger Abendblatt, at regeringens politik er en eurozone, der omfatter det gældsplagede land.

- Vores politik var og er, at Grækenland forbliver fast del af eurozonen, siger Merkel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip