Merkel: Svært men ikke umuligt at finde britisk løsning

Det bliver svært, men ikke umuligt, at finde en løsning på de fire britiske krav til reformer af EU-samarbejdet, mener den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

- Vi har gjort det klart, at vi er parate til kompromis, siger Merkel natten til fredag efter første dag på EU-topmødet i Bruxelles.

- Men det skal ske på et grundlag, der beskytter de europæiske kerneprincipper, som omfatter ikke-diskrimination og fri bevægelighed, understreger hun.

Angela Merkel siger, at Camerons fjerde krav er klart det sværeste at finde en løsning på. Det går ud på, at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år.

- Især det fjerde krav bliver ikke let at enes om, men jeg tror på, at vi kan finde gode løsninger, siger hun.

Frankrigs præsident, François Hollande, siger, at der er muligheder for at komme Storbritanniens krav i møde, men ikke alt kan accepteres.

Også Litauens præsident, Daila Grybauskaite, har på EU-topmødet afvist enhver form for forskelsbehandling af EU-borgere.

- Fri bevægelighed er en af EU's kerneværdier, og vi kan ikke acceptere diskrimination af vores befolkning, siger hun.

Den samme linje kommer i en fælles udtalelse fra de fire såkaldte Visegrad-lande, Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovakiet.

- Vi kan støtte de elementer i de britiske reformforslag, der kan modernisere EU, men vi vil ikke støtte nogle løsninger, der diskriminerer eller begrænser den frie bevægelighed, hedder det i de fire landes fælles udtalelse.

Ud over reformer af adgangen til velfærdsydelser vil Cameron styrke EU-landenes nationale suverænitet, han vil forbedre EU's indre marked yderligere til gavn for konkurrenceevnen, og så vil han sikre, at landene uden for eurozonen ikke diskrimineres.

David Cameron har lovet briterne en folkeafstemning senest i 2017 om ja eller nej til at fortsætte som medlem af EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip