Merkel: Thorning er en god statsminister

- Jeg har ikke brug for et klarere billede af den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt. Jeg har kendt hende længe, og jeg mener, at hun er en fremragende statsminister.

Sådan lyder det fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, efter at hun torsdag holdt frokostmøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Berlin.

Dermed var der ros til den danske statsminister fra den magtfulde tyske kansler, som har et afgørende ord, når der om kort tid skal sættes navne på en række topposter i EU.

Efter mødet blev de to regeringsledere bombarderet med spørgsmål om, hvorvidt Helle Thorning-Schmidt er et godt bud til en af posterne.

Journalisternes nysgerrighed blev kun større af, at Angela Merkel og Helle Thorning-Schmidt under deres frokostmøde gik ud på kanslerministeriets balkon for at tale alene uden embedsmænd.

Både Merkel og Thorning understreger dog, at de ikke har talt om andre poster end posten som kommissionsformand, der lige nu ser ud til at gå til luxembourgske Jean-Claude Juncker, som kansleren nok engang udtrykte støtte til.

Og Angela Merkel tilføjede, at hun har indtryk af, at Thorning er glad for sit job hjemme i Danmark.

Helle Thorning-Schmidt nævnes dog af stadig flere kilder som et godt bud på en af de to andre poster som EU's udenrigschef og især som EU's præsident.

En af forhindringerne for den danske statsminister er i den forbindelse, at Danmark ikke er medlem af euroen og dermed blandt de 11 lande, som er tættest på kernen i EU. Det er dog i sig selv ikke nok til at diskvalificere en kandidat, fastslår Merkel:

- Rent principielt kan man ikke sige, at et land, som ikke er med i euroen, ikke kan være formand for Det Europæiske Råd, siger Angela Merkel.

Den danske statsminister brugte pressemødet til at uddybe sin plan for, hvad EU skal fokusere på i de kommende fem år. Dermed fik Thorning indirekte vist, at hun rummer de visioner, der skal til for at udfylde en af topposterne.

- Som jeg ser det, er det en hovedprioritet at levere resultater på de områder, som betyder mest for borgerne i EU, siger Thorning.

Øverst på den dagsorden står at skabe vækst og arbejdspladser og styrke konkurrencekraften i EU-landende, mener Helle Thorning-Schmidt. Hun fremhæver også, at det bliver en selvstændig opgave at fastholde et godt samarbejde mellem ikke blot de 11 eurolande, men alle 28 EU-lande.

Thorning ville til gengæld ikke forholde sig til spekulationerne om, at hun er et oplagt bud som afløser for belgieren Herman Van Rompuy, der i øjeblikket er EU's præsident.

- Der har været en masse diskussioner om, hvem der skal stå i spidsen for EU. Som jeg ser det, skal vores prioriterer for unionens arbejde være udgangspunktet for, hvem der skal have posterne, siger statsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip