Merkel til japanerne: Se fortiden i øjnene

Forbundskansler Angela Merkel siger under et besøg i Japan, at forsoningen mellem Tyskland og Frankrig var en af de mest betydningsfulde begivenheder i efterkrigstidens Europa, og hun opfordrer til mere forsoning mellem de asiatiske lande.

Den tyske kansler bevægede sig ind på flere tabubelagte emner, da hun mandag var i Japan og tale om forsoning efter Anden Verdenskrig og talte om nødvendigheden af at se historien "direkte i øjnene."

Merkel siger, at det er vigtigt med en serie af "generøse gestus" i forsoningsprocessen 70 år efter Anden Verdenskrig, og hun understreger, at det er nødvendigt, at der oprettes gode forbindelser mellem Japan og de lande, som japanerne angreb.

Blandt andet kræver både Kina og Nord- og Sydkorea mere vilje til at vise anger hos japanerne, hvis aggressive krigsførelse for 70 år siden igen og igen giver anledning til spændinger i regionen.

- Tyskland var heldig at blive accepteret i det internationale samfund efter de frygtelige ting, som verden så fra Tysklands side under nazismen og Holocaust, siger Merkel.

- Det var muligt, fordi Tyskland så fortiden direkte i øjnene, hvilket først og fremmest blev gjort muligt, fordi De Allierede kontrollerede Tyskland efter Anden Verdenskrig og landene lagde stor vægt på, at tyskerne skulle forholde sig til fortiden, siger Angela Merkel og tilføjer:

- Franskmændene har ydet et lige så værdifuldt bidrag som tyskerne.

Merkels besøg i Japan er et led i forberedelserne af et G7-topmøde i juni.

Japan, der er verdens tredjestørste økonomi, er ved at snegle sig ud af recession, viser nye officielle tal. Den japanske økonomi voksede 0,4 procent mellem oktober og december i fjor.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip