Merkel: Tysk-fransk plan skal forsvare freden i Europa

Tysklands og Frankrigs initiativ for det krigsramte Ukraine har til formål at "forsvare freden i Europa".

Det siger den tyske forbundskansler, Angela Merkel, inden hun senere fredag sammen med Frankrigs præsident, François Hollande, rejser til Moskva i håb om at overtale præsident Vladimir Putin til at støtte en våbenhvile og rammerne for fred.

- Det handler om vores interesse, tysk-franske, men især europæiske interesser. Det handler om freden i Europa, siger hun på et pressemøde i Berlin.

Torsdag var hun og Hollande i Ukraines hovedstad, Kijev, for under et møde med præsident Petro Porosjenko at sondere mulighederne for en fredsløsning.

Parterne endes om, at alle parter skal respektere den såkaldte Minsk-aftale fra sidste år, som er blevet overtrådt mange gange. Den fastsætter betingelserne for en våbenhvile og en politisk dialog mellem de prorussiske separatister og de ukrainske styrker.

I Paris siger præsident Hollande fredag middag, at han og Merkel er på vej til Moskva for at forsøge at nå en omfattende aftale. En våbenhvile er kun et første skridt.

- Alle ved, at det første skridt må være en våbenhvile, men det ikke nok. Vi må nå en omfattende aftale, forklarer han.

Mødet i Moskva finder sted efter mange dages voldsomme kampe i det østlige Ukraine mellem ukrainske regeringsstyrker og separatister.

Kampene har især været koncentreret omkring trafikknudepunktet Debaltseve, hvor der nu er indført en kortvarig, humanitær våbenhvile, så civile kan forlade området.

Rusland anklages af Vesten for at være brandstifter i Ukraine ved at forsyne separatisterne med våben og mandskab.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip