Merkel: Vælgerne må overbevise Thorning om finansskat

Skrevet af admin

28/04/2015

Dagens topnyheder

Det vil glæde den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den danske regering kaster sig ind i kampen for en europæisk finansskat.

Det siger den tyske forbundskansler på et møde på Københavns Universitet tirsdag, hvor også den danske statsminister deltog.

Emnet kom op, da en studerende under en spørgeseance spurgte forbundskansleren, om hun vil hjælpe med at overbevise Helle Thorning-Schmidt om, at en finansskat er en god idé.

- Det er vist op til vælgerne at overbevise jeres statsminister. Jeg vil blive glad, hvis hun ville støtte mig, svarede Angela Merkel kort, inden hun bevægede sig videre til et andet emne.

Den danske statsminister pointerede, at hun frygter, at en europæisk finansskat vil flytte vækst og investeringer ud af Europa.

Tyskland er et af 11 lande, der er gået sammen for at indføre en finansskat. De øvrige 10 lande inkluderer også Frankrig, Italien, Spanien, Belgien og Portugal.

Det er dog indtil videre gået trægt med at skaffe enighed blandt de 11 lande om, hvordan en finansskat skal udformes.

En del af uenigheden går på, om det skal være muligt at opkræve skat i andre end de 11 lande, hvis den ene part af en handel er placeret udenfor kredsen af lande, der har indført en finansskat.

I Danmark har SF for nylig har pres på, for at Danmark tilslutter sig en finansskat.

- Når Tyskland med en konservativ forbundskansler i spidsen arbejder for en finansskat, så burde Danmark med en socialdemokratisk ledet regering da gøre det samme, siger Pia Olsen Dyhr.

- Jeg er ellers ikke enig med Angela Merkel om specielt meget, men lige her må jeg sige, at Tyskland har vist sig at være et foregangsland, som Danmark kan lære noget af.

/ritzau/