Merkel vil se Sarkozy på partikongres

Skrevet af admin

|

02/12/2014

Dagens topnyheder

Nicolas Sarkozy, der i weekenden blev valgt som leder af Frankrigs konservative parti (UMP) efter to år uden for det politiske livs rampelys, er inviteret til Köln i Tyskland i næste uge, når forbundskansler Angela Merkels kristelige demokrater holder partikongres.

- Frankrigs 59-årige rastløse eks-præsident kommer til CDU-kongressen, der indledes mandag den 8. december, siger kilder i Tysklands konservative parti til Bild.

Sarkozy, der var præsident fra 2007 til 2012, ventes at stå på det store podium sammen med Merkel på CDU's kongres.

Sarkozys klare sejr ved valget om formandsposten i UMP var et stort skridt på vejen til at blive præsidentkandidat i 2017, selv om det ikke automatisk gør ham til nomineret som højrefløjens kandidat.

Det vakte opsigt og kritik både i Tyskland og Frankrig, da Angela Merkel i valgkampen op til den første runde af det franske præsidentvalg i 2012 gik på fransk tv og entydigt erklærede sin uforbeholdne støtte til Sarkozy fremfor socialisten François Hollande.

Merkel havde et meget tæt samarbejde med Sarkozy, da han sad i Elyséepalæet i Paris. I perioden blev de to politiske ledere omtalt som "Merkozy".

Sarkozys politiske comeback er truet af flere retssager, og åbenlyse stridigheder er taget til blandt de konservative i de år, han har været væk.

Frankrig kæmper mod høj arbejdsløshed, stagnerende vækst, et tungt statsligt bureaukrati, og striden mellem partifællerne Sarkozy, Francois Fillon og Alain Juppé, der tidligere arbejdede sammen, har svækket de konservative.

- Stridighederne blandt de konservative styrker Front National. Det er som om, der bliver givet julegaver hver dag til det højreorienterede partis leder, Marine Le Pen, påpeger mange iagttagere.

/ritzau/Reuters