Merkels regeringspartner klar til kompromis om EU-job

EU-landenes ledere balancerer i øjeblikket på en fin linje mellem at være viljefast og være villig til at indgå kompromiser for at få, hvad de vil have, i spillet om EU's forskellige topjob.

Også internt i Tysklands centrum-venstre-forbundsregering har topjob-kabalen været årsag til diskussioner på højeste niveau mellem forbundskansler Angela Merkels konservative CDU/CSU og socialdemokraterne i SPD.

SPD's formand, økonomiminister Sigmar Gabriel, siger fredag i et interview med Spiegel Online, at han er villig til at lade en konservativ blive Tysklands næste kommissær i den nye EU-kommission og dermed droppe sit krav om, at det skal være en socialdemokrat.

Det vil han imidlertid kun lade ske på den betingelse, at den tyske socialdemokrat Martin Schulz igen bliver formand for EU-Parlamentet.

- Vi vil acceptere en kommissær fra unionen (CDU/CSU, red.), hvis Martin Schulz bliver valgt til formand for Europaparlamentet, siger Sigmar Gabriel.

Tysklands nuværende mand i kommissionen er energikommissær Günther Oettinger fra CDU.

Martin Schulz har været parlamentsformand siden 2012 men gik af onsdag for i stedet at lede den socialdemokratiske gruppe i parlamentet, S&D. Årsagen var, at han skal fokusere på at styrke gruppens position op til valget af den nye kommission.

Gabriel siger til Spiegel Online, at valget af Schulz og valget af den konservative Jean-Claude Juncker som formand for EU-Kommissionen skal knyttes sammen.

- Det er nu påkrævet, at Angela Merkel overbeviser sin partifamilie om dette, siger SPD-formanden med henvisning til sammenslutningen af de borgerlige europæiske partier i Det Europæiske Folkeparti, EPP.

Hidtil har SPD krævet at få kommissærposten til Schulz som modydelse for at acceptere EPP's spidskandidat Juncker som kommissionsformand.

EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag og fredag, hvor det forventes, at de vil pege på Jean-Claude Juncker som kommissionsformand - et valg, Merkel støtter.

Den nye formand for EU-Parlamentet skal findes 1. juli, hvor det nye parlament mødes i Strasbourg for første gang efter valget.

Lørdag tager statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), EU's seks øvrige socialdemokratiske regeringsledere samt Sigmar Gabriel og Martin Schulz til Frankrigs socialistiske præsident, François Hollande, i Paris for at mødes på initiativ fra netop Gabriel og Østrigs kansler, Werner Faymann.

/ritzau/

 

Dagens Gossip