Messerschmidt sætter reserven ind efter kritik

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt trækker sig som formandskandidat i parlamentsdelegation efter store partiers kritik af hans politiske profil.

Ritzau erfarer, at Dansk Folkepartis konservative gruppe, ECR, i stedet vil indstille den nyvalgte europaparlamentariker Jørn Dohrmann til posten som leder af parlamentets delegation for forholdet til Schweiz, Norge og Island.

Udskiftningen sker efter halvanden uges intenst lobbyarbejde, hvor Messerschmidt forgæves har forsøgt at få de to store grupper - de borgerlige i EPP og socialdemokraterne i S&D - til at omgøre deres beslutning fra sidste uge om at vrage ham til posten.

Delegationen holder møde igen torsdag morgen med henblik på at få valgt en formand.

Ingen af de delegationsmedlemmer, Ritzau har talt med forud for mødet, har haft lyst til at lægge navn til deres kritik af Messerschmidt.

Men EPP's Carlos Coelho henviste i sidste uge i en mail til sine partifæller til, at Messerschmidt i sin kampagne op til europaparlamentsvalget argumenterede for, at nationalstaterne skal genvinde kontrol over de nationale grænser inden for EU og for at begrænse udbetalingen af velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

Kilder i de to store grupper siger, at Messerschmidt tidligere har haft "fremmedfjendske" holdninger.

Flere nævner også, og at man efter schweizernes beslutning sidste år om at begrænse indvandring fra EU finder det upassende at lade netop Messerschmidt repræsentere Europaparlamentet over for Schweiz.

Onsdag aften var det stadig forventningen, at Messerschmidt ville stille op til formandsvalget igen på mødet torsdag morgen.

Ved et gruppemøde hos de borgerlige i EPP onsdag tog flere medlemmer ordet og talte kraftigt imod Messerschmidt og gjorde det klart, at de havde i sinde at stemme imod den danske kandidat igen.

Gruppeformand Manfred Weber skal ifølge Ritzaus oplysninger have opsummeret, at det var klart, EPP ikke kunne stemme for Messerschmidt. Weber ville derfor tage en snak med ECR's gruppeformand, Syed Kamall, for igen at bede om en anden kandidat.

Weber har ikke ønsket at kommentere forløbet over for Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip