Messerschmidts reserve valgt til tillidspost i EU

Dansk Folkepartis Jørn Dohrmann er torsdag morgen blevet valgt til formand for Europaparlamentets delegation for forholdet til blandt andet Schweiz, Norge og Island som erstatning for Morten Messerschmidt, der blev vraget af de store grupper.

Dohrmann blev valgt uden afstemning efter at være blevet udspurgt om sin holdning til EU's Schengensamarbejde og bedt om at forsikre, at han vil give udtryk for flertallets holdning, når han taler på vegne af delegationen.

Morten Messerschmidts udlægning af forløbet lyder, at han er "godt tilfreds" med, at Dansk Folkeparti i sidste ende fik posten, "selvom man sagde, at man ikke ville have en formand, der gik ind for national grænsekontrol."

- Jeg synes, at det er lidt af en sejr og lidt af en præstation, siger Messerschmidt og understreger, at han ikke ville give "køb på sine holdninger".

- Når nu omstændighederne var, som de var, hvor EPP var så splittet, og man åbenbart ikke kan sige, at et ord er et ord, så er jeg ganske godt tilfreds med, at Jørn tager posten.

Udskiftningen er sket efter halvanden uges intenst lobbyarbejde, hvor Messerschmidt forgæves har forsøgt at få de to store grupper - de borgerlige i EPP og socialdemokraterne i S&D - til at omgøre deres beslutning fra sidste uge om at vrage ham til posten.

Ingen af de delegationsmedlemmer, Ritzau har talt med forud for mødet, har haft lyst til at lægge navn til deres kritik af Messerschmidt.

Men EPP's Carlos Coelho henviste i sidste uge i en mail til sine partifæller til, at Messerschmidt i sin kampagne op til europaparlamentsvalget argumenterede for, at nationalstaterne skal genvinde kontrol over de nationale grænser inden for EU og for at begrænse udbetalingen af velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande.

Kilder i de to store grupper siger, at Messerschmidt tidligere har haft "fremmedfjendske" holdninger.

Flere nævner også, at man efter schweizernes beslutning sidste år om at begrænse indvandring fra EU finder det upassende at lade netop Messerschmidt repræsentere Europaparlamentet over for Schweiz.

Ved et gruppemøde hos de borgerlige i EPP onsdag talte flere medlemmer kraftigt imod Messerschmidt og gjorde det klart, at de ville stemme imod igen, hvis han fastholdt sit kandidatur.

EPP-formand Manfred Weber lovede ifølge Ritzaus oplysninger, at han ville tage en snak med ECR's gruppeformand, Syed Kamall, med krav om en anden kandidat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip