Metroselskab: Nu skal det være slut med lønsnyd og rod

Det skal være slut med dårlige arbejdsvilkår og underbetaling på Metroselskabets byggepladser. Oprydningen starter som resultat af en ny aftale med entreprenørerne på Cityringen, lyder det fra Metroselskabet.

- Vi vil ikke se virksomheder på det her projekt, som snyder deres ansatte for den løn, som de skal have, og som vi stiller meget klare krav om, siger Metroselskabets administrerende direktør, Henrik Plougmann Olsen, i en pressemeddelelse.

- Desværre opstår der indimellem mistanke om, at enkelte virksomheder ikke overholder reglerne, hvilket naturligvis er helt uacceptabelt. Med den nye aftale får vi bedre redskaber til at gribe ind overfor de brodne kar, siger direktøren.

I fagforeningen 3F har man ofte udtrykt bekymring for løn- og arbejdsvilkår rundt omkring på metrobyggeriet, og her er der stor ros til den nye aftale.

- Vi ved godt, at træerne ikke vokser ind i himlen, og at der ligger hårdt arbejde både for Metroselskabet og de faglige organisationer for at følge op på det her. Men vi er umiddelbart meget positive, siger Palle Bisgaard, som er næstformand i Byggegruppen i 3F, til Ritzau.

Fremover kan Metroselskabet kræve dokumentation for, at underentreprenører og vikarbureauer har orden i løn- og arbejdsforhold for de ansatte.

Og selskaber, som ikke overholder overenskomsten eller bryder reglerne, kan afvises. Desuden har entreprenørerne forpligtet sig til at gribe ind over for deres underentreprenører eller vikarbureauer, hvis de bryder reglerne.

Der skal også yderligere fokus på et sikkert arbejdsmiljø. Blandt andet med en bonusordning, der belønner de entreprenører, der holder antallet af arbejdsulykker på et niveau under landsgennemsnittet.

Aftalen får ros fra LO-formand Harald Børsting, der er medlem af Metroselskabets bestyrelse.

- Jeg er tilfreds med, at Metroselskabet nu sætter hælene i overfor firmaer, der tilsyneladende ikke har forstået Den Danske Model.

- Alle virksomheder, der opererer i Danmark – også på Metrobyggeriet - skal naturligvis overholde gældende overenskomster om løn- og arbejdsvilkår, siger Harald Børsting i pressemeddelelsen.

Den nye aftale med Metroselskabets entreprenører kommer i forlængelse af det lovindgreb, som fastlagde vilkårene for byggeriet og udvidede naboernes mulighed for erstatning.

Onsdag kom det frem, at Cityringen bliver et halvt år forsinket og en milliard kroner dyrere end hidtil planlagt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip