Metroselskabet: Historisk bod er meget dyre lærepenge

Danmarks største sag om løndumping er blevet afgjort ved en voldgift tirsdag, og det italienske entreprenørfirma Cipa pålægges at betale 22 millioner kroner i bod og efterbetaling, fordi virksomheden har underbetalt flere af sine ansatte.

Det er dyre lærepenge, lyder det i en kommentar fra Metroselskabet.

- Det er en meget stor bod, og det er selvfølgelig stærkt utilfredsstillende, at Cipa har brudt de klare regler, der er for alle underentreprenører på metrobyggeriet.

- Afgørelsen viser med al tydelighed, at man kommer til at betale før eller siden, hvis man ikke lever op til de klare krav, vi stiller. Det er nogle meget dyre lærepenge, siger metroselskabets vicedirektør, Louise Høst, i en pressemeddelelse.

Cipa er underentreprenør i det københavnske metrobyggeri og har over en periode på to år ikke betalt flere hundrede udenlandske arbejdere den løn, de ifølge overenskomsten har været berettiget til.

Fagforbundet 3F har anlagt sagen og hævder, at de polske, rumænske og italienske arbejdere har fået helt ned til 55 kroner i timen.

Metroselskabet vil efter kendelsen følge underentreprenøren tæt i den kommende tid.

- I maj sidste år iværksatte Metroselskabet en omfattende undersøgelse af 10 udvalgte underentreprenører, heriblandt Cipa. Undersøgelsen er endnu ikke afsluttet

- Vi kommer til at følge Cipa tæt i et stykke tid endnu, og det er virksomheden også indforstået med, siger Louise Høst.

I sommer afslørede Fagbladet 3F, at rumænske ansatte fra Cipa på metroen blev snydt.

Det italienske firma lønnede de ansatte for 37 timer om ugen, selvom de arbejdede 60 timer. Således lød timelønnen på halvdelen af mindstelønnen i overenskomsten.

Det oprindelige krav var på 47 millioner kroner, men dommeren reducerede tirsdag kravet, da et af punkterne i stedet skal afgøres i Arbejdsretten.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip