Mette Bock: Stop hysteri om landbrugspakke

Danskerne får ikke en ekstra milliardregning for vand, fordi landmænd kompenseres i landbrugspakken, hvis de ikke må gødske mere.

Pakken beskytter vand ved minivådområder, udvalgte randzoner og efterafgrøder, så kritikken må stoppe. Det siger Liberal Alliances landbrugsordfører, Mette Bock.

- Det er gået fuldstændig i selvsving. Det er ren teori. Nu må vi lade virkeligheden tale i stedet for at udarbejde fine teorier. Jeg kan ikke se en milliardregning til vandforbrugerne, siger Mette Bock.

Hun beder sin Konservative kollega, Rasmus Jarlov, droppe kritik af pakken. Han har bedt Miljø- og Fødevareministeriet oplyse, om danskerne risikerer en ekstra milliardregning for vand.

- Nu må Rasmus Jarlov finde ud af, om han er med i De Radikale eller De Konservative. Han er selv med i forliget. Han udeblev fra det meste af forhandlingsforløbet og kom ind i sidste øjeblik, siger Mette Bock.

Aarhus Kommune anslår sammen med rådgivningsfirmaet Conterra, at aarhusianerne kan komme til at betale i værste fald 95 millioner kroner, i bedste fald 27,5 millioner kroner ekstra i erstatning til landmænd for at gødske mindre i 25 år.

På landsplan løber regningen ifølge DR Nyheder op i et milliardbeløb, mener rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S). Det afviser Mette Bock.

- Den gode Aarhus-rådmand har den præmis, at han ikke tror på, at virkemidlerne vil virke. Så kommer vi jo ikke videre. Hele pointen er, at vi ikke bevidstløst ruller ti meter randzoner ud over alt, men 30-40 meter nogle steder og to meter andre, siger hun.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, kalder sagen "en storm i et glas vand".

- Der bliver ikke en eneste borger i Danmark, der får en ekstra vandregning, siger Pia Adelsteen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip