Mette F.: K er bedst når de står for borgerlig anstændighed

- Når De Konservative er bedst, står partiet for det, nogle har kaldt borgerlig anstændighed. At Fanden ikke bare skal have lov til at tage de sidste.

- At der er nogle spilleregler, der får det hele til at hænge sammen. At vores samfund skal ses som en helhed.

Sådan lød det fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, da hun mandag holdt tale for et af de fire ældste partier i Folketinget - Det Konservative Folkeparti - som fejrede sit 100-års jubilæum.

Ifølge Mette Frederiksen har den borgerlige anstændighed betydet, at Socialdemokraterne og De Konservative igennem årene jævnligt har fundet sammen i Folketinget "til gavn for Danmark":

- I står ved de grundlæggende principper, som jeg oplever, det moderne konservative parti har stået på. Hvor Det Konservative Folkeparti har kunnet tage brodden af liberale brusehoveder. Lade tesemagerne vide, at vi også har et samfund, der skal løbe rundt, siger Mette Frederiksen.

Hun tager dog samtidig afstand fra den såkaldte 2034-plan, som De Konservative har fremlagt i forbindelse med partiets jubilæum.

Her er målsætningerne blandt andet, at De Konservative fra 2034 vil have indført en flad skat på maksimalt 33 procent, som skal gælde for alle uanset indkomst.

Til gengæld vil De Konservative udfase den universelle folkepension, afskaffe den automatiske børnecheck, ligesom partiet ønsker at gøre Statens Uddannelsesstøtte (SU) til et lån.

- Det er selvfølgelig en god øvelse at overveje, hvordan I gerne vil have, at samfundet ser ud i 2034. Men at De Konservative skulle fremlægge en økonomisk plan, som Liberal Alliance mener ikke kan realiseres, det var lidt overraskende, siger Mette Frederiksen.

På den baggrund bliver det svært at realisere drømmen om en SK-regering, som De Konservatives formand i de tidligere 1970'ere Erik Haunstrup Clemmensen ønskede sig, siger Mette Frederiksen.

- Det er sagt med et glimt i øjet, for der er ikke nogen af de to partier, som arbejder med det scenarie, men det er noget, der har været talt om igennem tiden. I dag er De Konservative et parti, som står for en meget borgerlig, økonomisk politik, og det vanskeliggør samarbejdet, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- De Konservative tager nogle lidt vilde sving indimellem. Og det seneste, vi hører, er udtryk for en ret liberalistisk, økonomisk politik, som ikke er klassisk konservativ.

/ritzau/

 

Dagens Gossip