Mette F.: Mistanke om lægesvindel i statsborgerskabssager

Justitsministeriet har fået mistanke om, at en speciallæge kan have underskrevet erklæringer til ansøgere om dansk indfødsret uden at foretage en individuel medicinsk vurdering af dem.

Det fortæller justitsminister Mette Frederiksen (S) til Ritzau.

- Justitsministeriet har lige opdaget, at en speciallæge har udarbejdet stort set identiske lægeerklæringer i et større antal sager om udlændinges ansøgninger om dansk indfødsret, forklarer ministeren, som netop har præsenteret mistanken for Folketingets Indfødsretsudvalg.

Ifølge ministeren drejer mistanken sig om 30 sager alene i år, og der kan ligge flere sager i fortiden.

- Det er potentielt et meget, meget stort problem, for det kan betyde, at der er afgivet forkerte lægelige oplysninger, og at Folketinget derfor måske har givet dispensation i en række sager på et forkert grundlag, påpeger Mette Frederiksen.

Hun har bedt Justitsministeriet om at sætte behandlingen af de sager, hvor den pågældende læge er involveret, i bero, mens sagen undersøges nærmere.

I første omgang drejer undersøgelsen sig om den konkrete mistanke, mens ministeren er parat til en bredere undersøgelse af lægernes praksis i denne typer sager.

- Jeg synes, vi bliver nødt til at kigge på lægeerklæringerne i det hele taget, for de indgår med stor vægt i sagsbehandlingen i dag, og det er meget problematisk, hvis det viser sig, at de ikke bliver lavet på et individuelt og ordentligt grundlag, forklarer ministeren.

Som eksempel nævner hun, at en række sygdomme og symptomer, blandt andet den fremherskende diagnose posttraumatisk stressyndrom, kan give dispensation for nogle af de krav, der skal opfyldes for at få dansk statsborgerskab.

- Det bør kun gøres i de tilfælde, hvor folk er syge, og er det på en sådan måde, at de eksempelvis ikke kan tillære sig det danske sprog, påpeger Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip