Mette Frederiksen er ikke i tvivl: Bliver nødt til at gøre dette

Skrevet af Julie Møller

05/11/2020
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I dag kommer der nye restriktioner og tiltag.

Mest læste i dag

I dag vil der blive indført en række restriktioner, der skal nedsætte smitte overfor den muterede virus.

"Virus er muteret i mink, og den muterede virus har spredt sig til mennesker. Og hvad er værre er, så har SSI i laboratoriet fundet fem eksempler på virus fra minkfarme i mennesker," sagde Mette Frederiksen på gårsdagens pressemøde.

Efterfølgende har hun på Facebook uddybet, hvad det er, der kommer til at ske i dag, når yderligere tiltag bliver præsenteret på et pressemøde. 

“Vores mulighed for at komme på den anden side af corona er den vaccine, man i hele verden arbejder på højtryk for at udvikle. Det er selvsagt helt afgørende, at en ny vaccine virker bedst muligt. Af hensyn til dem, der risikerer at blive alvorligt syge – og af hensyn til hele vores samfund og økonomi. I Danmark og i hele verden. Og så hele vores fælles indsats ikke har været forgæves,” skriver hun og konstaterer, at “alt må derfor sættes ind på, at vi ikke svækker muligheden for at få en virksom vaccine mod corona.”

Risiko for at vaccine ikke virker

I opslaget forklarer hun, at den muterede virus – via mink – kan indebære en risiko, der betyder, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.

“Konklusionen fra Statens Serum Institut er helt klar: ”En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner,” skriver hun og understreger, at det kræver en resolut handling.

Det betyder blandt andet, at alle mink i Danmark skal aflives. Derudover vil der også komme yderligere restriktioner i de kommuner, hvor den muterede smitte vurderes at være udbredt. Det er lige nu i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner.

Disse restriktioner vil blive præsentereret på dagens pressemøde.