Mette Frederiksen lover at droppe omprioriteringsbidrag

admin

425 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Landets borgmestre har længe raset over, at kommunerne årligt skal spare én procent og aflevere pengene til staten, så landspolitikerne kan disponere over dem.

Nu lover Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, at omprioriteringsbidraget droppes, hvis hun bliver statsminister.

Løftet gives i et interview i Fyens Stiftstidende. Her bliver Mette Frederiksen spurgt, om hun ikke får brug for de penge, som omprioriteringsbidraget udløser i 2018 og 2019. Til det siger hun:

- Vi kommer ikke til at gennemføre den mekanisme, der ligger i omprioriteringsbidraget.

Og på det opfølgende spørgsmål, om det betyder et farvel til omprioriteringsbidraget, er svaret et ja.

I marts udtalte Mette Frederiksen til Politiken, at hun "ingen planer" havde om at videreføre et omprioriteringsbidrag. Men hun ville dengang ikke give en garanti for, at hun som statsminister vil skrotte besparelserne i kommunerne.

Det fik de fire øvrige oppositionspartier til at afkræve oppositionslederen et løfte om at fjerne den omdiskuterede spareøvelse, hvis næste folketingsvalg skulle falde ud til rød side.

Fyens Stiftstidendes politiske redaktør, Elisabet Svane, kalder den nye melding fra Mette Frederiksen for markant.

- Hun har hidtil være noget ulden, da politikerne altid vil være meget påpasselige med at afskrive penge, som de kan få brug for, når de kommer til magten. Derfor er det bemærkelsesværdigt, at hun nu kommer med et så klart løfte, siger Elisabet Svane.

Omprioriteringsbidraget udgør hvert år 2,4 milliarder kroner. I 2017 føres pengene tilbage til kommunerne, men hvad de skal bruges på, bestemmer Folketinget.

Kommunernes Landsforening (KL) kæmper i de igangværende økonomiforhandlinger med regeringen på at få fjernet omprioriteringsbidraget helt. Det krænker det kommunale selvstyre, lyder argumentet.

/ritzau/