Mette Frederiksen: Vi skal have styr på tilstrømningen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) varslede onsdag stramninger på fire punkter for at få bremset tilstrømningen til Danmark.

Og torsdag var det så Socialdemokraterne, som kom med fem tiltag, der skal løse flygtningekrisen i Danmark.

- Både i Europa og Danmark oplever vi nu flygtningekrisen meget direkte, siger Mette Frederiksen, der lægger op til, at der skal ske stramninger, hvis Danmark skal kunne håndtere tilstrømningen.

- Fundamentet for vores samfundsmodel er en stærk sammenhængskraft. Og den udfordres, hvis ikke vi har styr på antallet af udlændinge, der kommer til Danmark. Vi skal med andre ord kunne følge med, siger Mette Frederiksen.

Hun mener, at der i særlig grad er tre ting, der presser sig på.

For det første skal hjælpen til nærområderne hurtigere frem, så flygtninge ikke søger videre mod Europa. Derfor udtrykker Mette Frederiksen, at regeringen har et ansvar for at sende penge til nærområderne.

- Vi foreslår at man inden jul finder penge, der kan sendes af sted til januar. Danmark bør gå forrest og bør aktivt arbejde for at øge EU's bistand til nærområderne, siger hun.

For det andet skal kommunerne ikke have "hele ansvaret" for flygtningene, og Mette Frederiksen foreslår derfor statslige flygtningelandsbyer.

- Mange af vores kommuner er presset som følge af flygtningesituationen. Hvis vi fortsætter som nu, så står kommunerne over for en uoverskuelig opgave. Derfor skal staten overtage ansvaret og oprette statslige flygtningelandsbyer.

S-lederen beskriver, at landsbyerne skal indeholde boliger, god skolegang og mulighed for, at forældrene kan få et job uden for landsbyen. Håbet er, at kommunerne så kan vende tilbage til at fokusere på den nære velfærd for borgerne.

Som det tredje punkt peges der på et grænseberedskab.

- Det er fuldstændig fundamentalt afgørende, at en regering ved, hvad der sker ved grænserne. Hvis regeringen bare er det mindste i tvivl, så skal der indføres grænsekontrol.

- Det øjeblik den siddende regering og de danske myndigheder vurderer, at der er behov for grænsekontrol, så skal det indføres. Og de får opbakning fra Socialdemokratiet, fortsætter Mette Frederiksen.

Hun lægger også vægt på, at der er behov for stramninger. Familiesammenføring og permanent ophold skal være sværere at opnå og flere skal hjemsendes, når hjemlandene er sikre.

Endelig understreger Mette Frederiksen, at flygtningene skal bidrage til samfundet i form af, at de skal deltage på arbejdsmarkedet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip