Mexico vil udlevere berygtet narkobaron til USA

admin

425 uger siden

|

20/05/2016

Dagens topnyheder

Vejen er nu banet for, at den berygtede narkobaron og udbryderkonge Joaquin "El Chapo" Guzman kan blive udleveret til USA.

Mexicos Udenrigsministerium har fredag sagt, at de tillader udleveringen af "El Chapo", og at de har fået garanti for, at han ikke vil blive dømt til døden i USA, skriver Reuters.

Det er uklart, hvornår han kan flyttes, men ifølge ministeriet vil han komme for retten i de to stater Texas og Californien. Han er anklaget for narkotika og mord i de to stater.

Tidligere har en mexicansk anklager dog udtalt til en national radiostation, at udleveringsprocessen kan vare fra et til seks år, alt afhængigt af, hvor insisterende narkobaronens advokater vil være i forsøget på at forhindre en udlevering.

"El Chapos" advokater er da også allerede i gang med at se på mulighederne for at forhindre en udlevering.

I et interview med Reuters siger "El Chapos" advokat, Juan Pablo Badillo, umiddelbart efter afgørelsen om udlevering, at han vil sætte mange juridiske forhindringer op i de kommende dage for at undgå udleveringen.

Guzman havde sidste sommer held til at flygte fra det topsikrede Altiplano-fængsel i Mexico via en lang tunnel, der førte op til hans celle. Det skete få uger efter USA's krav om udlevering.

Efter et halvt år på fri fod blev Guzman dog anholdt i starten af året af mexicanske elitesoldater. Han er nu tilbage bag tremmer i det mexicanske fængselsvæsen, hvor han skal sidde, indtil han kan udleveres til USA.

Anholdelsen og udleveringen af "El Chapo" kan forbedre samarbejdet mellem Mexico og USA, hvor der er en udbredt mistanke om, at mange højtstående mexicanere samarbejder med narkokartellerne.

Det er ikke første gang, at 57-årige Guzman, hvis Sinaloa-kartel har smuglet stoffer til det meste af verden, har været på flugt.

I 2001 lykkedes det ham at flygte fra et fængsel ved at gemme sig i en vogn med vasketøj. Men efter 13 år på flugt blev han anholdt i 2014.

/ritzau/