MH17: Eksperter gør nyt forsøg på at nå ulykkessted i Ukraine

Eksperter fra hollandsk og australsk politi vil mandag igen forsøge at komme frem til det område i det østlige Ukraine, hvor det malaysiske passagerfly MH17 torsdag i forrige uge styrtede ned, efter det formentlig blev ramt af et missil.

Der er i alt sendt 49 personer fra de to lande til Ukraine, og de skal mandag vurdere, om det er sikkert at bevæge sig ind i området, efter at kampe mellem Ukraines regeringshær og prorussiske separatister søndag forhindrede dem i at komme tæt på ulykkesstedet.

Mindst 13 personer mistede natten til mandag livet i kampe i området, oplyser Reuters.

- Der er en risiko for, at vi ikke kommer ind i området i den nærmeste fremtid, siger Andrew Colvin, der er vicepolitichef i Australiens føderale politi.

Han vil ikke forholde sig til, om situationen er så alvorlig, at det slet ikke bliver muligt at komme ind på området, og at det dermed bliver svært nogensinde at få opklaret de præcise omstændigheder omkring flystyrtet.

Eksperterne fra Australien og Holland er ubevæbnede og bliver ledsaget af observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Men de bliver ikke sendt ind i området, før det sikkert for dem.

- Vi vil ikke udsætte vores betjente for fare ved at sende dem ind i området for en kort stund. Vi har set stedet én gang, men hvis vi skal ind i området, skal det være for at starte en egentlig efterforskning, siger Andrew Colvin.

USA og EU beskylder Rusland for at være med til at forhindre de internationale observatører i at udføre deres arbejde omkring nedstyrtningsstedet for MH17-flyet.

Men beskyldningerne går også den modsatte vej.

I en telefonsamtale med USA's udenrigsminister, John Kerry, beskyldte Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, søndag USA for at forhindre OSCE i at gøre sit arbejde i området, fordi USA støtter den ukrainske hærs kamp mod separatisterne i det østlige Ukraine.

Alle 298 personer om bord på MH17 døde i forbindelse med styrtet. 193 af dem kom fra Holland.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip