Midtjysk fagforening fyrede medarbejder uretmæssigt

Skrevet af admin

27/07/2016

Mest læste i dag

Malernes Fagforening Midtjylland fyrede en medarbejder, fordi hun nægtede at gå på efterløn. Nu skal fagforeningen betale hende en erstatning på 223.000 kroner.

Vestre Landsret har netop stadfæstet en dom fra Retten i Herning, der giver HK/Danmark medhold i, at der skete ulovlig forskelsbehandling ved fyringen.

Den pågældende medarbejder blev i 2009 ansat som leder af a-kassen i Malernes Fagforening Midtjylland med udgangspunkt i hovedkontoret i Snejbjerg ved Herning.

I 2011 bevilgede hovedbestyrelsen en voksenelev til hjælp for a-kassen, fordi der var for meget at se til. Fagforeningens ledelse havde også indtrykket af, at lederen ville gå på efterløn i januar 2015, når hun fyldte 62 år, så man ville finde en afløser.

I april 2014 besluttede hovedbestyrelsen imidlertid, at der på grund af medlemstilbagegang skulle skæres en person i a-kassen.

Formanden for fagforeningen indkaldte lederen til en medarbejderudviklingssamtale. Her sagde han, at fagforeningen havde forstået, at hun ville gå på efterløn i januar, og hvis hun ikke ville det, ville hun blive fyret.

Medarbejderen fik 14 dage til at tænke over situationen, hvorefter hun afslog. Hun fik derefter en fyreseddel med den skriftlige begrundelse, at afskedigelsen skete af økonomiske hensyn.

Fagforeningen havde i retten argumenteret med, at lederen fik et tillæg og kørepenge, og at dem kunne man spare ved at beholde den yngre medarbejder.

Disse argumenter fejede landsretten af bordet og konkluderede, at fyringen alene skete, fordi hun nægtede at gå på efterløn.

Medarbejderen skal derfor have en erstatning på seks måneders løn, svarende til 223.000 kroner, og Malernes Fagforening skal desuden betale sagens omkostninger med 75.660 kroner.

/ritzau/