Mildnet skattesmæk til boligejere ikke nok til blåt forlig

Regeringen har tilsyneladende lang vej til en løsning på boligskatten.

Det er i hvert fald billedet, efter at boligskatten de seneste to dage har været på forsiden af landets aviser.

Tirsdag skrev Jyllands-Posten, at regeringen i interne notater gennemhuller tre alternative forslag til ny beskatning af danskernes boliger.

Forslagene om blandt andet at lade boligejerne betale 50 procent af gevinsten ved boligsalg mod til gengæld helt at slippe for grundskyld og ejendomsværdiskat giver for ustabil en skattebetaling, lyder kritikken ifølge avisen.

Onsdag beskriver Børsen, at regeringen i stedet overvejer en helt anden model. Den skal gøre det muligt for husejere at udskyde dele af betalingen af grundskyld, til den dag boligen sælges.

Regeringen har ifølge avisen ikke lagt sig endeligt fast på denne model. Men den er under alle omstændigheder ikke nok til at få et blåt forlig i hus, fastslår De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Han opponerer grundlæggende mod, at mange boligejere som følge af det nye ejendomsvurderingssystem ventes at blive sat op i grundskyld.

- Det er rigtig ærgerligt, at man ikke erkender det reelle problem. Rigtig mange vil komme til at betale meget i skat af noget, de har købt og betalt, siger Søren Pape Poulsen.

Han har tidligere kritiseret, at folk "må gå fra hus og hjem", fordi de ikke har råd til at betale den stigende grundskyld. Og den kritik gælder stadig, selv om regeringen ellers forsøger at mildne skattesmækket med forslaget, mener Søren Pape Poulsen.

- Hvis man skal betale 100.000 kroner om året i ejendomsskatter, hvor mange år kan du så det? Det er ikke sikkert, at du kan udskyde betalingen, hvis du ikke har nogen friværdi tilbage i boligen, siger K-formanden.

De Konservative fik i forbindelse med årets finanslov aftalt en fastfrysning af grundskylden i 2016. Søren Pape Poulsen lægger op til en kontant linje i forhandlingerne, hvor ingen boligejere skal betale mere i skat, hvis det står til K.

Partiet taler for at droppe ejendomsværdiskat og grundskyld og i stedet lade boligejerne betale skat af salgsgevinsten. Det er netop et af de forslag, som regeringen skyder ned i de interne notater. Men det får ikke De Konservative til at tøve:

- Vi skal ikke se på, hvad der er rart og nemt for systemet, men hvad der er ret og rimeligt for boligejerne. Når Sverige har en model, a la det vi foreslår, så kan det nok også lade sig gøre i Danmark. Det handler bare om politisk vilje, siger Søren Pape Poulsen.

På baggrund af de hidtidige meldinger fra regeringen er K-formanden "bekymret" for, at regeringen går efter et forlig med Socialdemokraterne.

Danskerne betaler hvert år omkring 42 milliarder kroner til statskassen i ejendomsværdiskat og grundskyld.

/ritzau/

 

Dagens Gossip