Milena Penkowa er nu tiltalt for grov dokumentfalsk

Den langvarige Penkowasag, der er Danmarkshistoriens største sag om videnskabelig uredelighed, har taget en overraskende drejning.

Det skriver Weekendavisen.

I maj opgav Københavns Politi at rejse tiltalte mod Milena Penkowa, fordi sagen om dokumentfalsk blev vurderet som forældet. Ifølge straffeloven forældes dokumentfalsk efter fem år, og der gik mere end syv år, før det blev opdaget, at dokumenterne måtte være falske.

Men Københavns Universitet klagede over politiets afgørelse efter at have rådført sig med Kammeradvokaten. Og efter statsadvokatens ordre til politiet blev der pustet nyt liv i den meget omtalte sag.

Forældelsesfristen udvides nemlig til 10 år, når der er tale om dokumentfalsk af særlig grov karakter, og det, vurderer politiet nu, er tilfældet, skriver avisen.

Sagen drejer sig om påstået dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med forsøg med 700 rotter i Spanien.

Universitetet har hævdet, at der var en tale om "en af Danmarks mest markante sager om forskerfusk."

Den involverer et ikke-eksisterende firma i Spanien og forsøg på at overføre midler til en privat konto i stedet for til universitetet.

Hvis de angiveligt fiktive forsøgsdata var blevet opdaget tidligere, var Penkowa hverken blevet tildelt doktorgraden i 2006 eller indstillet til Eliteforskerprisen på 1,1 millioner kroner i 2009, har Københavns Universitet anført.

Det er tredje gang, at Penkowa skal forklare sig over for en dommer.

I juni sidste år tabte hun til Retten på Frederiksberg en injuriesag, som hun havde anlagt mod Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen.

I december 2010 blev hun i Københavns Byret idømt tre måneders betinget fængsel for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage mod en af sine studerende.

Milena Penkowa har fra begyndelsen nægtet sig skyldig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip