Kinas udenrigsministerium afviser, at det har militariseret Det Sydkinesiske Hav, og det beskylder i en erklæring til Reuters USA for at øge spændingerne i regionen.
Den officielle talskvinde for Kinas udenrigsministerium, Hua Chunying, kritiserer onsdag USA's forsvarsminister, Ash Carter, for udtalelser om, at det amerikanske militær vil blive ved med at flyve og sejle i det omstridte hav.
- Der er visse lande, som bliver ved med at spille med musklerne, og som burde holde op med at skabe spændinger på dette område, siger den kinesiske talskvinde om USA.
Bemærkningen er en reaktion på, at USA's forsvarsminister på et møde i Boston med Australiens udenrigsminister, Julie Bishop, og Australiens forsvarsminister, Marise Payne, i denne uge har aftalt at udvikle og udvide et forsvarssamarbejde i regionen.
USA's udenrigsminister, John Kerry, deltog også i mødet, hvor der blev udtrykt bekymring over Beijings fremfærd.
- Tag ikke fejl. USA vil flyve, sejle og operere over alt, hvor folkeretten tillader det, som vi gør det i hele verden. Det Sydkinesiske Hav bliver ikke nogen undtagelse, udtalte Carter på en pressekonference efter Boston-mødet i denne uge.
- Vi gør det på det tidspunkt, vi ønsker, og på de steder vi ønsker, understregede han.
Udtalelserne fra Carter er en understregning af, at USA allerede har besluttet at sejle indenfor en zone, som Kina gør krav på. Zonen er 12 sømil omkring Spratly-øerne - små øer, klippeskær, koralrev og undersøiske skær, som kineserne har udbygget.
De fleste af de 600 øer og skær er oversvømmet ved højvande, men Kina hævder, at det har suverænitet over det meste af Det Sydkinesiske Hav og Spratly-øerne med den omliggende erklærede zone, hvilket afvises kategorisk af USA og andre lande i området.
USA anklager Kina for bruge koralrev og skær til at opføre kunstige øer. På flere af øerne er der opført landingsbaner og havne.
USA siger, at folkeretten ikke tillader territorialt farvand omkring kunstige øer, der er bygget på tidligere undersøiske skær.
/ritzau/Reuters