Militære udgifter kan nu indregnes om ulandsbistand

Den internationale Organisation for økonomisk Samarbejde og Udvikling, OECD, udvidede i sidste uge officielt sine regler for, hvad lande må medregne som udviklingsbistand.

De nye regler vækker bekymring hos både politikere og udviklingsorganisationer.

Under de nye regler kan eksempelvis visse militære udgifter blive skrevet ind som udviklingsbistand. Danmark følger OECD's anvisninger, og de nye regler vil dermed også gælde for den danske bistand.

- Det er særdeles problematisk med disse nye regler. Det bliver ganske uoverskueligt, hvad der tæller som udviklingsbistand.

- Jeg er selvfølgelig bekymret over, at dette her kan skubbe noget af den fattigdomsorienterede bistand over til eksempelvis militære udgifter, siger udviklingsordfører hos Enhedslisten, Christian Juhl, til Ritzau.

De nye regler vækker også bekymring hos organisationen Mellemfolkeligt Samvirke, der driver udviklingsarbejde verden over.

- Der er tale om et alvorligt moralsk skred. Med de nye regler tillader man at bruge penge, der var tiltænkt verdens fattigste, til helt andre ting.

- Man ser nu på udviklingsbistanden som nogle penge, man fra giverlandenes side kan skalte og valte med efter eget forgodtbefindende, siger Helle Munk Ravnborg, forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke.

Allerede nu kan de 0,7 procent af nationalindkomsten, som OECD-lande har som målsætning skal bruges på udviklingsbistand, blive brugt på blandt andet asylmodtagelse og støtte til virksomheder.

- Du kan være helt sikker på, at alle de penge ikke går til det, de fleste mennesker forbinder med udviklingsbistand. Og det bliver der nu givet endnu videre rammer for.

- Det er en glidebane, der betyder, at det, vi tror, udviklingsbistanden bliver brugt til, nemlig til at skabe udvikling for og med verdens fattigste, slet ikke er det, pengene bliver brugt til, siger Helle Munk Ravnborg.

Enhedslistens Christian Juhl mener også, at de nye regler skaber endnu mere uklarhed over, hvad udviklingsbistanden bliver brugt til:

- De nye regler kan betyde, at den egentlige bistand kommer til at lide voldsom overlast. Derfor har vi også kaldt udenrigsminister Kristian Jensen i samråd, siger Christian Juhl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip