Militæret vinder frem i Donetsk efter sejr i Slavjansk

admin

|

06/07/2014

Dagens topnyheder

Efter at prorussiske separatister i weekenden har forladt den østukrainske by Slavjansk og har trukket sig tilbage til nabobyen Donetsk, vinder det ukrainske militær nu ind på separatisternes højborg.

Øjenvidner melder om kampe mellem militæret og separatister i forstæder til Donetsk, der med sine en million indbyggere er hovedstaden i regionen. Det er her, separatisterne fra Slavjansk lørdag trak sig tilbage til for at "omgruppere".

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass citerer den ukrainske forsvarsminister for, at militæret søndag også har vundet kontrollen tilbage over de to mindre byer Artjomovsk og Drusjkovka.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, har udtalt, at weekendens sejr over separatisterne er af "enorm symbolsk betydning", selvom separatisterne hævder, at tilbagetogtet fra Slavjansk og en række andre byer til Donetsk ikke er et nederlag, men udelukkende er "taktisk".

- Vores modstand er ikke brudt, forsikrer Igor Girkin, forsvarsministeren i separatisternes selvudnævnte republik i Donetsk.

Udover Slavjansk har separatisterne i weekenden også forladt byerne Kramatorsk og Forlivka, og de ukrainske regeringssoldater har hejst landets flag i byerne, hvor det russiske flag de seneste måneder har vajet over indbyggerne.

Op mod 90 procent af separatiserne i Slavjansk har forladt byen, oplyser en talsmand for separatisterne ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Søndagens udmeldinger fra Porosjenko lægger op til flere kampe de kommende dage.

- Min ordre er trådt i kraft - vi skal stramme løkken om terroristerne, skriver præsidenten.

- Fortsæt operationen for at befri Donetsk- og Lugansk-regionerne, tilføjer han.

Ud over Donetsk kontrollerer separatisterne fortsat byen Lugansk samt andre nøgleområder i det østlige Ukraine.

/ritzau/dpa